Baza sportivă Oltenița: Ministerul Tineretului si Sportului trimite tinerii din Sectorul 4 sã se antreneze în pârloage
Scris de Marilena, in categoriaJurnal de Berceni
Baza sportivă Oltenița, singura bazã sportivã publicã din Sectorul 4 este batjocoritã de însusi ministerul care o administreazã. Pardon, care ar trebui sã o administreze, pentru cã din primavara lui 2013 nimeni nu s-a mai antrenat pe vreunul din cele 6 terenuri de tenis de la Baza sportivã Oltenița, de lângã Orãșelul Copiilor.
Conteazã cã aici s-a pregãtit Irina Begu, numarul 26 în clasamentul WTA?
Conteazã cã din anul 2013, aproape 7000 de metri pãtrati sunt lãsati pur si simplu sã se umple de buruieni, în timp ce zeci de copii din Sectorul 4 ori renuntã la visul lor, ori fac eforturi considerabile pentru câteva ore de antrenament în capãtul celãlalt al orasului?
Pentru Ministerul Tineretului și Sportului nu conteazã nici tinerii, nici sportul.
Oare ce conteazã pentru MTS? Banii? Asa pãrea în aprilie 2013, când chiriasul Livone Tenis Club- Ilie Nastase a fost executat silit, desi contractul de închiriere a terenului din Soseaua Oltenitei nr. 13 expira abia in luna august.
De ce?
Pentru ca Livone Tenis Club plãtea lunar o chirie de 500 USD (cf. Ziua News din 13.09.2014). Fondatorul clubului, Liviu Ursuleanu, afirma cã i se ceruse, pentru a putea închiria în continuare terenul, nu mai putin de 5 eur/mp, adicã aproximativ 35.000 EUR/lunã.
La momentul respectiv se vehicula intentia ministerului de a elimina monopolurile cluburilor de tenis, care desi plãtesc chirii modice si au profituri uriase, nu oferã copiilor posibilitatea de a se antrena gratuit.
Asa cã MTS, prin Directia pentru Tineret si Sport a Municipiului Bucuresti, a scos fortat din ecuatie Clubul Livone si a organizat o licitatie publicã.
10 septembrie 2014 – Baza Sportivã Oltenita este scoasã spre închiriere printr-o licitatie publicã deja infestatã cu câteva ilegalitati. În anunt nu se precizeazã perioada pentru care se face închirierea si nici care este cuantumul chiriei minime pe metrul pãtrat. Directorul DTSMB, Stefan Sãndulache, propune în caietul de sarcini o perioadã de închiriere de 15 ani, uitând cã durata maximã legalã de închiriere pentru o astfel de bazã este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire de încã 5 ani.
25 septembrie 2014 – DTSMB anuntã public câstigãtorul licitatiei. Este vorba despre Asociatia Club Sportiv Raicea, a lui Marius Raicea, nimeni altul decât antrenorul care l-a pregãtit opt luni pe actualul lider al clasamentului ATP, Novak Djokovic. Viitorul bazei sportive Oltenita pare a fi pe mâini bune.
Însã timp de un an nu se întâmplã nimic, în afara ofensivelor repetate ale armatei de buruieni pe cele 6 terenuri de tenis.
În 2015, deputatul Ovidiu Ioan Dumitru, membru al Comisiei pentru învãtãmânt, stiintã, tineret si sport, avocat si lector universitar la Academia de Studii Economice, impresionat, fãrã îndoialã, de acalmia instauratã pe terenul acesta lãsat de izbeliste, precum si de opacitatea informationalã a MTS în cazul bazei sportive Oltenita, adreseazã acestuia douã întrebãri:
De ce baza sportivã Oltenița este nefuncționalã?
Rãspunsurile MTS sunt nãucitoare.
La începutul anului 2016, deputatul Ovidiu Ioan Dumitru afla cã încã din luna ianuarie 2015, prin acordul de vointã al pãrtilor, a fost reziliat contractul prin care Asociatia Raicea închiria baza sportivã Oltenita.
Dupa doar trei luni de la câstigarea licitatiei.
Are Ministerul în vedere sã investeascã în acest spatiu, astfel încât tinerii sã o poatã utiliza si gratuit?
Ce coincidențã! Exact acesta pãrea a fi si scopul initial al MTS, de punere la dispozitie în mod GRATUIT a unor facilitãti sportive pentru tineri.
DTSMB a publicat pe site-ul său, în februarie 2016, niste scuze și o dorintã. Vã întrebați care este aceastã dorințã?
Pe scurt, Ministerul zice în ianuarie cã includerea bazei sportive în circuitul functional este DEJA o prioritate, iar subordonata sa, Directia pentru Tineret si Sport, aruncã dupã o lunã pisica înapoi în bratele MTS. Statutul prioritar al bazei sportive nu este decât un deziderat.
In ce priveste tinerii, ei n-au decât sa se antreneze sau recreeze gratuit, printre buruieni, conform programului national, de 3 ori pe sãptãmânã. Eventual sã dea cu coasa, tot un fel de antrenament e si ãsta, mai ales dacã nu tin mortis sã ajungã în primele locuri ale clasamentelor celor mai buni jucãtori de tenis.
- extras din HOTĂRÂRE nr. 283 din 13 martie 2003
Despre MTS si DTSMB nici macar nu se mai poate spune cã-si paseazã mingea de la unul la altul. Pur si simplu au aruncat-o în cimitirul alãturat si au plecat.
Domnule Primar Daniel Bãluțã, iatã o excelentã ocazie de a lupta pentru Sectorul 4.
Priviti fotografiile de mai jos, trimise de unul din cititorii Berceni de Poveste. În spatele gardului ruginit si rupt din loc în loc, pe terenul acesta cotropit acum de buruieni – cum nu îndrãznesc sã creascã nici în curtile pãrãsite din cine stie ce sat uitat de lume – se aflã terenul unde sportiva noastrã de talie mondialã, Irina Begu, s-a antrenat ani de zile.
Câti copii credeti cã se puteau antrena aici în cei trei ani de când s-a decis ca Sectorul 4 se poate lipsi de beneficiile unui teren de sport de 7000 mp?
Câte sperante credeti cã zac sub aceastã pârloagã?
E vorba de un teren de tenis, nu de un pasaj subteran. E vorba de niste buruieni, nu de investitii masive. E vorba de copii si de sãnãtatea lor, pentru care, în bunãvointa sa, statul român a decis -de ochii lumii, as zice eu arãtând spre Pârloaga Oltenita – implementarea unui program national care sã le permitã accesul gratuit în bazele sportive administrate de Ministerul Tineretului si Sportului. Acum terenul acesta este utilizat drept litierã gigantica de pisicile aciuate pe Oltenitei 13.
MTS spune cã poate fi utilizatã gratuit conform prevederilor Hotãrârii 283/2003.
Dumneavoastrã ce ne/le spuneti?
Asteptam ca domnul Baluta sa se ocupe si de aceasta baza sportiva si sa o transforme cel putin intr-una decenta.
Ma intristeaza mult sa vad imaginile astea si sa citesc povestea trista a acestei baze sportive.
Eu inca mai am o speranta ca se va ocupa domnul Baluta de aceasta baza sportiva si o va aduce macar intr-un stadiu functional.