Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

24

august 2016

1

COMENTARII

Povestea moscheii de la Pieptãnari

Scris de , in categoriaMusai de vizitat in Berceni, Povești din cartier Berceni

moscheea de la Pieptănari
Du povestea mai departe...

Statie de metrou, bloc, bloc, minaret, bloc.

Trecãtorul mirat se va sterge poate la ochi, convins cã nu vede bine. Ce sã caute un minaret printre blocuri, când ar fi fost de asteptat un bãtãtor de covoare sau un garaj? Insa minaretul cu semilunã în varf nu dispare, ba chiar, la o privire mai atentã, trecãtorul va vedea cã e legat de o moschee. Si nu orice fel de moschee, ci una cãlãtoare, care-a venit din Parcul Carol acum 66 de ani. Iatã care e povestea ei.

 

moscheea de la Pieptănari vedere aeriană

sursa: www.albumdefamilie.bucuresti2021.ro – Parcul Carol, vedere aeriana. Geamia se aflã pe insula din dreapta lacului.

 

In 1906, Regele Carol I a vrut sã-si arate pretuirea pentru comunitatea musulmanã din Bucuresti, construind o moschee în proaspãt inauguratul Parc Carol, pe una din cele doua insule de pe lac.

Locasul de cult cu altarul îndreptat spre Mecca devenea neîncãpãtor la slujba religioasã a sarbatorii Bairamului, spre exemplu, hogea fiind nevoit de multe ori sã oficieze si în curtea geamiei.

Traditia spune cã musulmanii pot intra în moschee doar dupã ce se spalã pe picioare si îsi lasã încãltãmintea la intrare, asa cã apa lacului din Parcul Carol era mai mult decât folositoare. In plus, lebedele tineau companie geamiei care se itea singuraticã dintre copaci.

 

Sursa: www.albumdefamilie.bucuresti2021.ro

Sursa: www.albumdefamilie.bucuresti2021.ro

 

Apoi, în 1959, Gheorghe Gheorghiu-Dej a dat ordin sã fie dãrâmatã geamia, pentru cã nu „dãdea bine” lângã mausoleul care urma sã fie ridicat pe platoul din Parcul Libertatii (denumirea Parcului Carol din perioada regimului comunist), pe numele lui complet „Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”

În anul urmãtor au reconstruit moscheea la Pieptãnari, pe strada Constantin Mãnescu nr. 4, aidoma geamiei vechi din Parcul Carol.

Imamul Aziz B. Osman povesteste cum, la reconstruire, clãdirea fusese mãritã cu 32 cm, dar arhitectii au impus readucerea la dimensiunile initiale. Oricum, dupã 1990, spatiul a devenit insuficient, asa cã s-a ridicat alãturi o constructie din lemn care serveste drept salã de rugãciune.

Dacă vreți să vizitați moscheea de la Pieptănari:

Geamia este deschisă zilnic credincioşilor pentru rugăciunea de prânz şi la toate orele de rugăciune în zilele de sărbătoare. Lãcaşul de cult este deschis şi pentru vizitatori zilnic în cursul săptămânii, de la ora 9 până după-amiaza. Sunteti rugati sã aveti o tinutã decentã si sã vã descãltati la intrare, iar in timpul slujbei sã tineti telefoanele pe silentios si sã nu treceti prin fata persoanelor care se roagã.

moscheea de la Pieptănari hartă și interior

Sursa foto dreapta: oriens.ro

 

Surse: „Moscheea de la Eroii Revolutiei, Bucuresti, Romania”-youtube.com

 

Du povestea mai departe...

1 Comentariu

  1. Vişan Corneliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.