Gheorghe Leahu, arhitectul cartierului Berceni
Scris de Marilena, in categoriaClubul de lectura, Povești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni
Fie ca ati auzit sau nu de Gheorghe Leahu, fiecare dintre voi, bercenarii, i-ati vazut si apreciat munca.
Arhitectul Gheorghe Leahu este cel care a proiectat si coordonat ansamblurile de locuinte de pe Calea Văcărești, Bd. Brâncoveanu, Bd. Metalurgiei, Șos. Olteniței, Șos. Giurgiului.
A raspuns de sistematizarea intregului cartier Berceni, si a indraznit sa se opuna demolarii Manastirii Vacaresti. La inceputul anului 1985, impreuna cu echipa sa, a facut eforturi imense pentru a convinge autoritatile de valoarea inestimabila a monumentului. Din pacate, nu a reusit sa-l salveze.
In 2003 a primit titlul de cetatean de onoare al Sectorului 4.
Albumele sale, Bucuresti – arhitectură și culoare, Lipscanii – centrul istoric al Bucureștilor, Bucurestiul disparut, Distrugerea Manastirii Vacaresti, Bucuresti – portretul unui oraș, Bucuresti – “Micul Paris”, urmaresc indeaproape devenirea istorica a Bucurestilor prin zeci de acuarele emblematice, cateva surprinzand si unele cadre familiare noua, locuitorilor din Berceni.
Blocul cu 14 etaje de la intersectia bulevardului Alexandru Obregia cu strada Nitu Vasile
Soseaua Oltenitei vazuta dinspre Piata Pieptanari
Blocurile turn din Vacaresti
Surse: www.arhitectura-1906.ro,
www.sanuuitam.blogspot.ro
bulevardul Metalurgiei cartierul Berceni cum a aparut cartierul Berceni demolarea Manastirii Vacaresti Gheorghe Leahu sectorul 4 Soseaua Oltenitei
Blocurile cu 8 etaje construite prin anii 1970 pe bulevardul fost Metalurgiei, actuamlente Obregia, pana in Piata Straduintei au fost concepute „‘cu dedicatie”.
Apartamentele erau spatioase: 3 camere decomandate, 3 debarale, baie spatioasa cu aerisire spre exterior, balcon generos, bucatarie de dimensiunile unui dormitor ptr . un adolescent.
In aceste apartamente locuiau familii de ofiteri’, angajati aii trustului Carpati, sau ai Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste.
Blocurile de 8 etaje construite catre capatul troleibuzului 84 erau gandite pentru a fi locuite de proletariatul fara pretentii de confort.
Mai grav este faptul ca 3 blocuri de acest tip ( R8.R7,R6) au Bulina Rosie fiind construite fara respectarea regililor seismice, existand riscul forfecarii pe verticala prin balansul in contratimp al corpurilor lipite pe muche.
Este vorba in fapt de 6 blocuri × 25 de apartamente.
Aceste imobile trebuiau daramate de cel putin 40 de ani si locatarii mutati in blocuri noi.
Arhitectii care le-au conceput nu mai traiesc dar cand traiau puteau interveni pentru remedierea situatiei.
Primarul sectorului 4 este la curent cu aceasta situatie care s-ar putea sa ii cauzeze enooorme probleme .