„Sunt cartiere noi, ca Berceni-Olteniței, unde nu s-a mãturat niciodatã de când s-au construit!”, scria arhitectul Gheorghe Leahu în 1986
Scris de Marilena, in categoriaClubul de lectura, Povești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni
„A venit primãvara, s-au uscat noroaiele, acum în loc de noroi e praf… praf atât de formidabil încât la întoarcerea acasã cca. 20 cm din manșetele pantalonilor sunt acoperite de praf gros, iar pantofii se albesc ca la țarã.
S-au fãcut campanii de curãțire a capitalei. Zeci de mii, sute de mii de cetãțeni scosi din case la insistențele comitetului de bloc, de asociație, de stradã au strâns noroaiele vâscoase în grãmezi pe care le-au adunat în grãmãjoare în lungul strãzilor. De trei duminici ieșim la muncã patrioticã „voluntarã”, dar grãmezile adunate sunt lãsate lângã bordurã nefiind mijloace de transport din pricina economiei de carburanți.
Se mãturã numai pe cele câteva strãzi centrale unde circulã conducerea „superioarã” (sic), iar 90% din strãzile capitalei n-au fost mãturate de cei de la salubritate niciodatã în ultimii 4-5 ani, poate și mai mult. Sunt cartiere noi ca Berceni-Olteniței, Olteniței Nord, Mãrgeanului, Electronicii, Teiul Doamnei, cu mii de apartamente, cu zeci de mii de locatari, date în folosințã de 4-5-6 ani și unde NU S-A MÃTURAT NICIODATÃ, NICI O STRADÃ, DE CÂND S-AU CONSTRUIT!”
Din aceste rânduri șocante este formatã pagina zilei de 30.03.1986 din jurnalul secret al arhitectului Gheorghe Leahu, care a proiectat și coordonat ansamblurile de locuinte de pe Calea Văcărești, Bd. Brâncoveanu, Bd. Metalurgiei, Șos. Olteniței, Șos. Giurgiului, a rãspuns de sistematizarea întregului cartier Berceni si a îndrãznit sã se opunã demolarii Mãnãstirii Vãcãrești.
Însemnãrile domnului Leahu acoperã sumbra perioadã dintre 1985-1989, când viața românilor era o continuã vânãtoare dupã cele mai banale produse alimentare sau igienice, când s-au demolat 450 ha de cartiere de locuințe, clãdiri de instituții si 23 de biserici, iar Bucureștiul se transformase într-o creaturã speriatã, mutilatã de șantiere, înfometatã de raționalizarea absurdã și pocitã de cozi gigantice formate din sute de persoane.
Foto credits: Jean Gaumy, www.promagnumphotos.com