Povestea Parcului Carol în 25 de ilustrate vechi
Scris de Marilena, in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din Filaret, Povești din vremuri vechi
Parcul Carol a fost inaugurat în anul 1906, cu ocazia serbării jubileului de 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I printr-o expoziție națională care a atras atenția întregii Europe.
A fost ales un teren cam mlăștinos, la Filaret, doctorul Constantin I. Istrati a fost numit Comisar General al Expoziției, planurile de arhitectură ale pavilioanelor au fost realizate și executate de arhitecții Ștefan Burcuș și Victor G. Ștefănescu sub îndrumarea arhitectului Ion D. Berindey, în timp ce de amenajarea parcului s-a ocupat Edouard Redont. S-au drenat bălțile, s-au înființat două străzi și s-au stabilit secțiunile pe baza cărora urmau să fie organizate pavilioanele Expoziției, dintre care amintim: agricultura, creșterea vitelor, industriile, minele, igiena, artele frumoase, geniul civil și militar.
După inaugurarea oficială din 6 iunie 1906, presa vremii nota:
„S-au putut vedea în toată ziua, începând cu orele 11 dimineața și până la miezul nopții a fost o lume nebună la Expoziție, se desfundaseră mahalalele; toate străzile și aleile, dar toate, de la Palatul Artelor până la intrări, gemeau de public; toate localurile erau înțesate”. (Conservatorul, nr. 129, 13 iunie 1906)
În anii 1960, tematica și caracterul parcului au fost schimbate la comanda Administrației centrale. Parcul Carol a căpătat un rol comemorativ prin amplasarea pe locul Muzeului Militar a Mausoleului (numit la momentul respectiv „Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”). Sistemul de alei a fost redesenat, accentuându-se axul central, iar suprafața lacului a fost mărită. În perioada 1948-1991, Parcul Carol I a fost redenumit Parcul Libertății.
Din 2004, parcul Carol figurează pe Lista Monumentelor Istorice.