Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

4

septembrie 2017

0

COMENTARII

Locuiești într-un bloc anvelopat? Probabil sute de lilieci putrezesc sub plăcile de polistiren

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

Du povestea mai departe...

Asociația Wilderness Research and Conservation a făcut o solicitare către Primăria Sectorului 4 în vederea încheierii unui parteneriat pentru a putea monta în Parcul Lumea Copiilor și în Parcul Orășelul Copiilor adăposturi speciale pentru prezervarea speciilor de lilieci prezente în București.

 

„Este un proiect care nu implică în niciun fel un efort financiar din partea Primăriei”, a menționat Antonio Andrușceac, consilier local, în cadrul ședinței de consiliu local din 17 august a.c.

 

Proiectul ar putea fi foarte util pentru a evita numeroasele situații în care colonii întregi de lilieci au fost aproape eradicate la transfer, așa cum s-a întâmplat acum 4 ani. O colonie de câteva sute de exemplare a fost găsită în zăpadă, în Parcul Cișmigiu, fiind nevoie de intervenția specialiștilor de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” pentru a-i putea reloca într-un spațiu cu condiții microclimatice adecvate.

 

O colonie de 100 de lilieci poate consuma într-o singură noapte 200.000 de insecte.

 

În toată lumea, inclusiv în România, liliecii sunt protejați prin lege. Printre beneficiile aduse de micile mamifere se numără și reducerea costurilor asociate combaterii dăunătorilor.

„Echivalentul financiar al consumului de insecte per individ este undeva la 1400 de euro, în servicii ecosistemice oferite pe an”, a mai spus domnul Andrusceac.

 

Anvelopările blocurilor ucid mii de lilieci

 

Blocurile rezidențiale sunt printre principalele adăposturi de hibernare ale liliecilor, însă până acum izolarea termică s-a făcut fără a se ține seama de aceștia. După anvelopare, coloniile de lilieci rămân fără nicio posibilitate de a-și părăsi adăposturile. Asociația Wilderness Research and Conservation are în vedere și acest aspect, oferindu-se să localizeze coloniile afectate de reabilitarea clădirilor, cu ajutorul unor echipamente specializate, pentru a le putea salva și reloca.

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.