Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

10

august 2018

6

COMENTARII

În ce case din sectorul 4 se ascundeau comuniștii când erau în ilegalitate

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului

case conspirative
Du povestea mai departe...

Astăzi o să vorbim despre câteva case conspirative de-ale comuniștilor, dar foarte încet, ca să nu ne audă nimeni. Și pe scurt, pentru că nu știu prea multe despre casele legate de activitatea P.C.R. din zona cartierului Berceni și din proximitate. Nu e ca și cum există vreo listă pe undeva (am căutat o grămadă, dar dacă știți voi ceva, spuneți-mi și mie unde o găsesc, vă rog.)

Simpatizanții Partidului Comunist au avut o viață ca-n filme între cele două mari războaie. Nume false, acte false, locuințe conspirative, călătorii secrete și clandestinitate cât cuprinde. Mare parte din perioada interbelică partidul a funcționat în case conspirative, înainte de 23 august 1944 tot ce ținea de comuniști fiind caracterizat de instabilitate și provizorat.

În numărul 1-002 din  „Revista monumentelor istorice”, anul 1981, existența caselor conspirative este justificată prin nevoia comuniștilor de „a ține legătura cu masele și a le conduce spre înfăptuirea mărețelor idealuri”. Aici aveau loc ședințe și consfătuiri, întâlniri ale militanților comuniști, în altele se tipărea presa comunistă și materiale cu conținut revoluționar.

Astfel, în casele conspirative din străzile Candiano Popescu nr. 3 bis și Cuza Vodă nr. 109, au avut loc numeroase consfătuiri și întâlniri de lucru ale conducerii partidului și organizațiilor de masă.

case conspirative

Strada Cuza Vodă nr. 109

În anul 1932, conferința pe țară a delegaților muncitorilor ceferiști s-a desfășurat la București într-o casă din strada Mitropolit Grigore nr. 69.

case conspirative

Strada Mitropolit Grigore nr. 69

Se pare că în zona centrală sau nordică a Bucureștiului se găseau casele conspirative dedicate găzduirii celor din vârful ierarhiei partidului, însă majoritatea imobilelor ilegale se găseau în cartierele muncitorești.

Iar cireașa de pe tort abia acum urmează.

Unul dintre cititorii Berceni de Poveste (din păcate, mi-e imposibil să regăsesc comentariul cu pricina, așa că dacă citește acest text, îl rog să ne ajute cu mai multe amănunte) a menționat la un moment dat că într-o casă de pe strada Radului (zona Brâncoveanu), actualul sediu al Bibliotecii George Coșbuc, s-a ascuns o vreme Gheorghe Gheorghiu Dej după evadarea din lagărul de la Târgu-Jiu.

biblioteca metropolitana George Cosbuc

 

Sursa foto principală: www.ilegalisti.ro

Sursa info: www.ilegalisti.ro și „Revista monumentelor istorice”, nr. 1-002, 1981

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. silvia
  2. John Bentz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.