Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

10

decembrie 2018

0

COMENTARII

Moda Block-Hous-urilor din Bellu în ’38. Cum bătea presa vremii obrazul bogătașilor cu cavouri ”indecente”

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

Bellu
Du povestea mai departe...

Înainte de toate, să stabilim clar ce înseamnă block-hous. În 1938, atunci când Realitatea Ilustrată și-a trimis reporterii în cimitirul Bellu pentru niscaiva poze și-un articol interesant, block-hous însemna ”clădiure (ori siloz) în mai multe etaje”. Astăzi le spunem simplu, blocuri. Ei bine, în ’38 apariția unor cavouri ”moderne” în cimitirul Bellu, construcții care reflectau din ce în ce mai mult tendințele cubiste ale arhitecturii, erau motiv de mare îngrijorare.

”Din centrul Capitalei, block-hous-urile s’au mutat încetul cu încetul, dar totuși într’un timp foarte scurt, la periferie, au pătruns și la sate, pentru ca în cele din urrmă, să treacă și dincolo de zidurile locurilor destinate odihnei de veci. Moda block-hous-urilor a pătruns în cimitire”, nota jurnalistul Realității Ilustrate în luna august a anului 1938.

Cimitirul din Calea Șerban-Vodă, a ajuns să adăpostească, actualmente, cea mai bogată și variată colecție de pietre funerare și de monumente, ce se găsește la noi în țară. Dela simple pietre funerare și cruci sculptate, ce datează de zeci de ani, trecând peste troițele românești – adevărate capodopere de artă națională – și peste vechile cavouri săpate în pământ, au apărut construcții din beton, cu etaje, fiecare etaj fiind destinat să adăpostească pe câte unul din cei răposați întru Domnul.

Jurnalistul L. Biceai, autorul textului din Realitatea Ilustrată, nu mai scapă în continuare niciun moment sau, mai bine zis, niciun rând fără să bată obrazul celor care au adoptat ”până și în cimitir” curentul ăsta de arhitectură al ”blocurilor de beton”

”După modelul block-hous-urilor, nouile monumente funerare și cavouri sunt înzestrate cu tot confortul modern: uși din fier forjat, sau din stejar masiv, acoperișuri plate, broaște de siguranță, ba și cu lumină electrică. Lipsesc doar ascensoare și jaluzele, pentru ca impresia să fie completă.”

Bellu

Primăria are datoria să intervină pentru a curma rușinea așa zisului modernism

”Primăria are dreptul și datoria. să intervie pentru a curma rușinea așa zosului  modernism, în pietre funerare. Block-hous-urile or fi ele bune în orașe, dar n’au de căuta în locurile de vecinică odihnă.

După cum în oraș nu se admite orice construcție, tot așa nu trebue să se permită ridicarea de monumete funerare, în formă de silozuri. Futurismul să-l practice bogătașii, unde or vrea. În cimitir însă, se impune nițică decență.”

 Sursa: Realitatea Ilustrata – August 1938 via digibuc.ro

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.