Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

22

iunie 2017

3

COMENTARII

A fost eliberat militarul condamnat pe viață care a ucis doi polițiști în Berceni

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Povești din cartier Berceni

Du povestea mai departe...

Cu numai o lună înainte să-și încheie stagiul militar, în ziua de 2 mai 1996, soldatul Laurențiu Cotea a dezertat înarmat de la garnizoana UM 01713 și a ucis doi polițiști. În urmărirea lui au fost angrenați trei mii de oameni, iar dupa 36 de ore Cotea a fost prins în pădurea Periș, apoi judecat și condamnat la închisoare pe viață, pentru omor deosebit de grav.

În luna februarie a acestui an, Judecătoria Focșani a decis ca Laurențiu Cotea să fie eliberat condiționat.

Laurențiu Cotea era din Focșani, avea 21 de ani atunci, în 1996, și voia să fie cioban. Se pare că din cauza unei femei (prietena lui voia să-l părăsească pentru altcineva) Cotea a dezertat având asupra lui arma din dotare, o mitralieră AKM și, în ciuda faptului că nu știa să conducă, intenționa să fure o mașină. A pus ochii pe o camionetă, undeva pe Vitan-Bârzești, și a deschis focul, însă șoferul a accelerat și a reușit să scape. Puțin mai târziu, Cotea a ajuns pe strada Pridvorului, lângă Parcul „Lumea Copiilor” și a văzut o mașină în care se aflau doi polițiști. A tras din nou și 17 gloanțe i-au nimerit pe tinerii polițiști. Cotea i-a scos din mașină, le-a luat pistoalele, apoi a încercat să șofeze dar a lovit un automobil parcat.

Aproape 3000 de agenți au pornit în căutarea dezertorului, într-o urmărie ca-n filme. La un moment dat, doi agenți au văzut în zona Piața Sudului un militar în termen, Marius Palcu, (ori plecat fără permisiune din unitate, ori întârziat din învoire), și i-au cerut să se legitimeze. Soldatul a refuzat să prezinte documentele și a fugit. Crezând că au de-a face cu criminalul, polițiștii l-au urmărit, l-au somat, apoi l-au împușcat mortal.

Trupele de intervenție au extins căutările și în zona orașului Focșani, de unde era Cotea. În ziua de 3 mai 1996, dezertorul a fost reperat la Periș și, când a înțeles că nu mai are nicio șansă de scăpare, a încercat să se sinucidă, trăgându-și un glonț în zona pieptului. A fost transportat la spitalul Floreasca, unde a fost operat și dus la reanimare. Conform relatărilor din acea vreme, ar fi spus că nu a mai putut suporta umilințele la care fusese supus in timpul efectuarii stagiului militar.

După aproape doi ani, Laurențiu Cotea a fost condamnat pe viață pentru omor deosebit de grav.

De-a lungul timpului, acesta a făcut mai multe cereri de eliberare condiționată, iar în luna februarie 2017, Judecătoria Focșani a decis ca o persoană labilă psihic, care a ucis cu sânge rece doi oameni nevinovați, să fie eliberată după efectuarea a 21 din cei 99 de ani de pedeapsă. Cotea a recunoscut într-un interviu că a avut mai multe conflicte în timpul petrecut după gratii, că era agresiv și că se certa cu gardienii.

eliberarea lui Cotea

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Angelescu Monica
  2. Alex Gavrila
  3. Anonim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.