Povestile care m-au tras de maneca la Bookfest
Scris de Marilena, in categoriaClubul de lectura, Jurnal de Berceni
Cat de mica sa fi fost oare cand am intalnit prima poveste? Poate cat un pitic fermecat, cat o ratusca mai mare sau cat un pui de urs, cam pe-acolo. M-am imprietenit atat de bine cu povestile, incat si acum obisnuiesc sa-mi petrec aproape tot timpul in compania lor, sa le vizitez in librarii si biblioteci, sa le iau la mine acasa, sa vorbesc oamenilor despre ele, ce sa mai incoace si-ncolo, facem o gramada de lucruri impreuna. Iar cand povestile dau o petrecere care dureaza 5 zile, la care sunt invitati toti prietenii lor, nu-mi ramane alta cale decat sa imi pun pantofii comozi, ochelarii de citit si sa ma indrept spre locul unde se aduna toata lumea si toate cartile.
Adica, unde?
La Bookfest, bineinteles!
Anul acesta mi-au facut cu ochiul o multime de carti, dintr-o varietate de domenii, cu povesti despre Bucuresti, despre oamenii si istoria lui, povesti de iubire, socante sau cu multa ciocolata. Si pentru ca stiu ca aveti si voi o mica slabiciune pentru povesti, o sa va arat cateva din cartile neastamparate care m-au tras de maneca la Bookfest, pentru ca niste recomandari de lectura nu strica la casa omului. Nu-i asa?
„Povestea Printului Sobur„, Editura Cununi de Stele -Culegerea de basme bengaleze, culese si traduse din bengali de Amita Bhose, va invita intr-o minunata calatorie in fascinanta lume a Indiei. Fiecare cititor va avea cate un loc rezervat pe calul inaripat al Printului Sobur.
„Povestea baiatului care transforma in ciocolata tot ce atinge”, de Patrick Skene Catling, Editura Paralela 45- Pare dorinta oricarui copil, sa aiba asemenea puteri incat sa transforme in ciocolata tot ce atinge. Insa cei mici vor invata, impreuna cu eroul cartii, ca uneori exista si ceva numit prea multa ciocolata…
Pentru aceia dintre voi care pretuiti confesiunile, va recomand o carte imbibata in parfumul trecutului, o memorabila cautare de sine prin varstnicul colb al orasului – „Povestea unei doamne din Bucuresti. Tatiana Margescu”, de Victoria Dragu Dimitriu, aparuta la editura Vremea.
Fanii cunoscutului actor Ion Dichiseanu sunt asteptati de o marturisire extraordinara, in volumul de memorii „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”. Artistul povesteste amanunte din controversata relatie cu una din cele mai renumite actrite de la Hollywood. Puteti gasi cartea la standul editurii Polirom.
Chiar daca in liceu nu eram prea atenta la orele de istorie, acum am ajuns la vorba profesorului meu. Zicea ca nu exista poveste mai frumoasa decat istoria tarii tale. De acelasi lucru incearca sa va convinga si istoricul Adrian Cioroianu, in volumul „Cea mai frumoasa poveste. Nu putem evada din istoria noastra”, aparut la Curtea Veche Publishing. Cartea ne arata drumul Romaniei abia iesite din Al Doilea Razboi Mondial, de la prabusirea in bratele intereselor sovietice, pana la caderea regimului comunist.
De departe preferatele mele sunt doua minunate carti despre Bucuresti. Prima este cartea Leliei Zamani despre Bucurestiul vioi, animat de bucurestenii cu frica de dumnezeu, ce nu incalca porunca din strabuni care interzice munca in zi de sarbatoare. Un volum vesel si nostalgic, care are puterea de a transforma regretele in optimism, asa ca vi-l recomand din tot sufletul. Gasiti cartea „Bucurestii in sarbatoare” la standul editurii Vremea.
Cealalta carte este un volum colectiv aparut la editura Humanitas, intitulat sugestiv „Bucurestiul meu”, in care semneaza nume mari, precum Neagu Djuvara, Ioana Parvulescu, Horia-Roman Patapievici, binecunoscutul cronicar literar, bercenarul Dan C. Mihailescu (sta vizavi de cimitirul Bellu) si altii, fiecare cu Bucurestiul lui, si-n acelasi timp al nostru, al tuturor.
Daca gasiti alte povesti interesante la Bookfest, va astept cu drag recomandarile!
Este o incantare sa mergi la Bookfest. Voi citi si eu aceste carti despre Bucuresti.Multumesc pentru recomandari.
Cu plãcere si spor la citit!