Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

25

mai 2016

3

COMENTARII

Farmecul caselor vechi din inima si de pe umerii cartierului Berceni

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Povești din cartier Berceni

case vechi Berceni- pictor Ștefan Dimitrescu
Du povestea mai departe...

Stiu, stiu, e riscant sa nu ne uitam pe unde mergem, atunci cand avem drumuri prin Berceni sau pe strazile din apropierea cartierului nostru. Poate ca numai visatorii si arhitectii, iubitorii trecutului si liceenii indragostiti isi permit sa priveasca in jur, casele si copacii, in loc sa fie atenti la gropi sau la gramajoarele depuse de patrupedele cu stapani indiferenti. Si e mare pacat ca de multe ori nu indraznim sa ridicam privirea, ca trecem pe langa cladiri carora li se vad povestile anilor trecuti pe obrajii coscoviti, ca alegem sa fim orbi si nepasatori chiar daca avem ochi sa vedem si suflet sa intelegem.

Berceniul nu e un cartier batran. Va povesteam (in articolul despre mosierii Barbu Paltineanu si Anton Colorian) cum cartierul a inceput sa se dezvolte pe locul fostelor vii din fata cimitirului Bellu, distruse de filoxera, largindu-se si dezvoltandu-se din 1900 pana astazi. In Berceni nu gasim atat de multe case vechi, precum in centrul vechi al capitalei, apogeul dezvoltarii acestuia venind odata cu nevoia de locuinte-dormitor, binecunoscutele blocuri, pentru muncitorii de pe platformele industriale din partea de sud a Bucurestiului. Va invit totusi la o plimbare pe cateva strazi din Berceni si din apropiere, unde puteti gasi niste case fascinante din prima parte a secolului XX.

Prima oprire o facem pe strada Drumea Radulescu, unde putem distinge prin frunzisul des o casa taraneasca, din 1900. Alaturi sade, precum o fiica iubitoare, o cladire cu o adorabila fereastra de tip hublou, din perioada interbelica.

 

case vechi Berceni 1900

 

Pe strada Alexandru Balasanu gasim o locuinta tip vagon din 1902, extrem de intalnita in acea perioada in zonele marginase ale capitalei, in ciuda tuturor neajunsurilor pe care le implica arhitectura simplista, de la proasta iluminare pana la incalzirea extrem de greoaie.

case vechi Berceni 1902

 

Pe Calea Serban Voda se inalta o cocheta cladire din 1930, cu logii frumoase marginite de arcade.

 

case vechi Berceni 1930

 

Pe strada 11 Iunie se inalta maiestuoasa o cladire de locuinte din 1933.

 

case vechi Berceni 1933

 

Casa cu anul inscriptionat pe fronton de pe strada Pictor Stefan Dimitrescu inca mai pastreaza aerul de pravalie interbelica.

 

case vechi Berceni 1934

 

Pe Soseaua Giurgiului, gazduind la parter magazine cu denumirile nostalgice de Mercerie, Galanterie si Tesaturi, infrunta trecerea timpului un bloc din 1937.

 

case vechi Berceni Giurgiului 1937

 

Voi cu ce case vechi v-ati imprietenit?

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. corina
  2. mihaela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.