Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

26

mai 2016

6

COMENTARII

Castelul bantuit din Berceni

Scris de , in categoriaPovești din cartier Berceni, Povești din vremuri vechi

castelul bantuit din Berceni
Du povestea mai departe...

Vila Mora. Ati auzit de ea? Intr-o vreme i se spunea Castelul trasnit, oamenii o priveau cu teama, iar de se-ntampla sa aiba drum prin apropiere, ocoleau infricosati casa. Si se pare ca fusese construita chiar in Berceni, langa Cimitirul Bellu, dar n-a mai apucat zilele noastre, cu toata grandoarea ei, pentru ca fusese inaltata pe temelie blestemata.

Sau asa spune lumea.

Din Vila Mora a ramas doar o poveste, asa cred. Ca un facut, mi-e imposibil sa gasesc informatii despre casa aceasta, altele decat cele descoperite intr-un articol al profesorului Florin Dobrescu, din „Biblioteca Bucurestilor”. O sa va spun si voua ce-am aflat, poate reusim sa facem lumina in misterul care inconjoara castelul bantuit.

Povestea misteriosului castel bantuit din Berceni

Venind dinspre Liceul „Gheorghe Sincai”, calatorul care urca pe jos, in tramvai sau cu automobilul, Calea Serban Voda, intorcea cu uimire privirea catre castelul impunator care se inalta pe partea stanga a drumului, inainte de prima cotitura. Fie ca avea drum inspre Cimitirul Bellu, sa puna flori la vreun mormant, fie ca tanjea dupa niste patricieni cu mustar si o baterie cu vin la hanul Mandravelei, in fata vilei Mora calatorul isi scuipa-nfocat in san, murmurand cine stie ce rugaciuni care sa-i stea pavaza. Pentru ca mareata cladire era strabatuta zi si noapte de suflete ratacite, care trageau de usi si ferestre, smucindu-le din balamale.

Nimeni nu voia sa locuiasca acolo, desi multi erau atrasi de frumusetea si valoarea materiala a casei, plus ca peste drum se tineau petreceri lant, in Gradina Trocadero, sau Oracici, cum mai era cunoscuta. Dar daca vizavi se tineau chefuri, peste gard se intindea lacasul mortilor, cimitirul Bellu. Unde mai pui ca nu-i usor sa suporti cateva fantome care nu au nimic mai bun de facut decat sa scartaie pe la colturi si sa inghete inimile locatarilor. Pana la urma, vila a fost parasita de cei cinstiti, si a gasit pentru o vreme niste chiriasi nu prea slabi de inger, asa cum le sta bine bandelor de raufacatori care-si faceau mendrele prin mahala. Atunci oamenii o numeau cu si mai multa teama „Castelul trasnit”. Iar ce s-a intamplat apoi cu dansa…

Nu mai stiu. Pe locul unde fusese construita nu mai par a fi acum decat case nebantuite.

 

Sursa: „Biblioteca Bucurestilor”, nr. 10, anul 2000

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. mirela
  2. calin
  3. diana
  4. Gigel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.