Cum arata Berceniul pe hartile din 1831, 1944 si 1966
Scris de Marilena, in categoriaPovești din cartier Berceni
Voua va place sa dati cu nasul in comori? Si mie. E drept ca pana acum nu m-am impiedicat decat de comori culturale, cum ar fi cartile, sau de comorile reducerilor de primavara, dar nu-s mofturoasa. Uite, azi am dat peste o carte-comoara, „Istoria Bucurestilor”, a lui Constantin C. Giurescu. Iar intr-insa, ce credeti ca erau? Harti vechi ale capitalei, si implicit, ale zonei pe care se intinde cartierul Berceni de astazi. Ce ziceti, pornim intr-o mica excursie in trecut?
Prima oprire o facem in jurul anului 1831, cand viticultura era o caracteristica a Bucurestilor. Vedeti (pe harta de sus) puchineii aceia dintre Gradina Bellu si Manastirea Vacaresti, sau pe cei de langa Dealul Filaretului? Ei, acolo era plin de vita de vie. Si nu, nu e nicio greseala, inainte de a deveni cimitir, Bellu era o gradina menita distractiei bucurestenilor, unde, surpriza! existau chiar si niste sere de lamai.
Pana in 1944 deja se schimbasera multe prin zona. Boierul Barbu Bellu donase Primariei (in 1852) terenul frumoasei gradini, acesta fiind transformat in cimitir. Manastirea Vacaresti devenise penitenciar iar la uzinele Lemaitre fusesera fabricate corpuri de proiectile in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Din viile de altadata mai ramasesera doar crampeie, de-a lungul soselei cu acelasi nume.
Iata-ne ajunsi in anul 1966. Viile nu se mai regasesc decat in numele soselei, iar Spitalul Central de Boli Mintale si Nervoase, ridicat in 1923 de Profesorul Alexandru Obregia se numeste Spitalul Gheorghe Marinescu, pe scurt, Spitalul 9.
O diferenta semnificativa intre cum arata atunci si cum arata acum dar nu neaparat in rau. In ciuda legendelor care circula in oras, Berceniul este un cartier frumos si linistit.
Nu am inteles niciodata de unde au aparut acele legende urbane despre Berceni. Eu locuiesc de cativa ani in acest cartier si mi se pare foarte linistit si unul dintre cele mai frumoase din Bucuresti.