Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

21

septembrie 2017

0

COMENTARII

Fabrica de bere Bragadiru (Rahova) a atacat iar linia de tramvai

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Povești din vremuri vechi

fabrica de bere rahova bragadiru
Du povestea mai departe...

Se-ntâmplă lucruri de mirare în orașul nostru, aproape paranormale aș zice. Altfel nu-mi explic de ce fabrica de bere Bragadiru, în complicitate cu vântul (pe care legile lui Tudose nu-l pot opri, că altfel nu mai mișca el în front), a atacat marți dimineața linia de tramvai cu o bucată din propriul acoperiș, la nici un an după un incident asemănător, provocat în cârdășie cu zăpada.

Cineva ar fi trebuit să îi bage fabricii ăsteia vechi de 100 de ani mințile-n cap, s-o potolească definitiv cu niște reparații, dar… ca să vezi: nu e nici în subordinea Primăriei Capitalei, nici în cea a Primăriei Sectorului 5. Deci autoritățile stau cuminți cu palma-n legislația incompletă care-i împiedică să-și protejeze cetățenii.

Edilul sectorului 5, Daniel Florea, a spus că a existat „un fel de ping-pong interinstituțional din cauza unei legislații stufoase, dar lacunare și din cauza asta până acum nu s-a reușit să se facă mare lucru”, aflăm de la Agerpress.

Tramvaiul a fost blocat aproximativ 15 minute și peste 30 de pompieri au acționat pentru eliminarea elementelor de construcție cu pericol de desprindere. Să sperăm că fiecare din instituțiile implicate își va da repede seama ce are voie să facă și ce nu în cazul fabricii de bere Bragadiru (Rahova), ca la următoarea vijelie să nu se trezească acoperișul să atace oameni în loc de linii de tramvai.

bragadiru carte postala

 

Fabrica de bere Bragadiru a fost zidită pe locul viei boieroaicei Marghiolița Arionoaia de Dumitru Marinescu, un român întreprinzător care, după ce și-a făcut cu vrednicie ucenicia la fabricile de rachiuri Krețulescu, a cumpărat pământ în comuna Bragadiru, unde și-a încropit o instalație rudimentară pentru fabricat rachiu și spirt, care se numea povarnă. Chiar dacă învățătura lui Dumitru Marinescu nu depășea primele două clase primare, a știut să se înconjoare cu cei mai buni meșteri de peste hotare, care l-au ajutat să răzbească mai întâi în industria rachiului. De-atunci și-a luat dânsul și numele Bragadiru, de la povarna pe care-o avea în acea comună.

Într-o zi, a descoperit că meșterii nemți își pregătiseră un cazan cu o băutură stranie, despre care nu știa prea mult pe-atunci, dar care i-a plăcut. Nici vin, nici țuică, aurie și spumoasă, o nebunie.

Pentru că fabrica de spirt devenise între timp cea mai mare din Balcani, s-a încumetat să facă și una de bere. Atunci, în 1895, a cumpărat viile Marghioliței (între Calea Rahovei și Bulevardul George Coșbuc de astăzi), a mai dus meșteri pricepuți și-n loc de vin a zis că acolo o să fie rost de bere multă și bună, de să se ducă vestea.

Și-așa a fost. În câțiva ani, fabrica de bere Bragadiru era vestită-n toată țara, iar Regele Carol I i-a propus lui Dumitru Marinescu Bragadiru postul de ministru al industriei și comerțului.

„-Nu, Măria Ta”, i-a spus, „îți mulțumesc că te-ai gândit la mine, dar nu mă simt potrivit de ministru.”

„-Bine, dar dumneata, ridicând fabrica aceasta, ai arătat că ești un mare industriaș, un bun gospodar”, a insistat regele.

„-Mai de folos pot fi țării cu munca mea de industriaș, decât ca ministru fără anume pregătire. Pot să fac experiență cu munca și averea mea, dar nu pot să fac pe spinarea țării.”

 

Sursa: Carte telefon 1937

 

În 1948, fabrica a fost naționalizată, iar denumirea s-a schimbat în Fabrica de bere Rahova, odată cu ștergerea numelui industriașului burghez de pe frontispiciul clădirii.

Ansamblul format din Fabrica de bere și Palatul Bragadiru a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii (B-II-m-B-19501), fără ca acest lucru să fie vizibil prin vreo plăcuță, așa cum se obișnuiește prin alte părți.

Palatul Bragadiru a fost retrocedat moștenitorilor familiei Bragadiru în anul 2003 și restaurat în totalitate. Palatul funcționează ca restaurant și sală de evenimente.

Fabrica de bere, în schimb, nu a putut fi retrocedată și este deținută în prezent de firma Rahova Halls – American Hall, firmă administrată de soția lui Emeric Bartha, omul de afaceri care în 2011 a fost condamnat de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. (www.justitiecurata.ro)

Foto principală: ISU București-Ilfov

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.