Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

20

septembrie 2017

0

COMENTARII

Dacă-i miercuri, se lasă cu secrete din vechiul București

Scris de , in categoriaClubul de lectura, Jurnal de Berceni

secretele bucurestilor
Du povestea mai departe...

E drept că singurele gazete pe care le-am citit în ultima vreme erau destul de vechi, adică de prin perioada interbelică, însă de câteva săptămâni fac prezența, în fiecare miercuri, la chioșcul de ziare, ca să cer „Jurnalul Național cu cărticică” (nu mă dau în vânt după diminutive, dar mi-s cam dragi volumele „Secretele Bucureștilor” și mă cuprinde duioșia, pesemne).

Cărticelele cu pricina costă 15 lei, adică mai puțin decât un pachet de țigări, și-s doldora de „docu-drame și mituri urbane” cât se poate de picante și deseori chiar scandaloase.

Dan Silviu-Boerescu evocă o mulțime de întâmplări peste care istoria trăsese pudică perdeluța, ascunzându-le de privirile indiscrete. De la stafiile din grădinile Gura Lupului și îndrăzneala celebrului Constantin Tănase, care-o plimba pe mulatra Josephine Baker pe Calea Victoriei într-o birjă trasă de-un struț, până la aviatorii care se foloseau de fumul grătarelor cu mici ca de-un reper infailibil, poveștile bucureștene de miercuri iau la puricat vechile timpuri fără prea multă jenă.

Ba chiar, în volumul dedicat celor mai vechi cârciumi bucureștene, autorul a găsit suficient de incitante chiar poveștile bodegilor bercenare faimoase, precum Mandravela, Banditu și Curcan, citând aproape în întregime articolul nostru, Cele mai cunoscute cârciumi interbelice din Berceni. Așa că vă puteți imagina că am tresărit plăcut impresionată în metrou, unde citeam de zor împreună cu două doamne pe care înghesuiala le adusese foarte aproape de paginile cu pricina.

Carevasăzică, puteți face cu încredere o mică oprire la chioșcul de ziare ca să vă luați cărticica „Secretele Bucureștilor”. Azi se pare că tragem cu ochiul la figurile de dandy ale Bucureștilor, așa că, doamnelor, atenție la fanți și Don Juani!

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.