Fabricile de altădată- Franck, cafeaua surogat
Scris de Marilena, in categoriaPovești din vremuri vechi
Chiar dacă surogatul de cafea preparat din cicoare pare contemporan salamului cu soia, adidașilor de porc sau peștelui oceanic, povestea producției și consumului acestuia în București are rădăcini adânci în secolul XIX, în zona industriala Filaret-Rahova. Ca urmare a izbucnirii războiului vamal româno-austro-ungar în 1886 și aplicarea unor tarife protecționiste pentru mărfurile importate din imperiu (măsură ce viza stimularea creării unei industrii proprii), compania austriacului Heinrich Frank Schone a constatat că e mai rentabil să deschidă o filială în România. Așa că a început negocierile cu statul român și, în anul 1888 (cu finalizarea construcției la sfârșitul anului 1889), pe Șoseaua Viilor, a luat ființă Fabrica de surogat de cafea Franck.
Nu era prima, și nici ultima fabrică din acest nucleu industrial, care va ajunge să numere, până în perioada interbelică, circa o duzină de întreprinderi.
1-Gara Filaret
2-Uzina de Gaz
3-Fabrica de Timbre
4-Fabrica de Chibrituri
5-Uzinele Erhardt Wolff
6-Fabrica de încălțăminte a lui Leon și Mandrea
7-Fabrica de cafea Franck
8-Fabrica de ciocolată Anghelescu
9-Fabrica de ulei Phenix
10-Fabrica de bere Bragadiru
11-Antrepozitele Comunale
12-Fabrica de Carton Asfaltat
În 1948, întreprinderea a fost naționalizată, continuându-și activitatea sub denumirea IIS „Avântul”. După un an, însă, denumirea i-a fost schimbată în IIS „Cicoarea” și în 1961 a fost înglobată în IIS „București”, fabrica de produse zaharoase și surogate de cafea, iar după Revoluția din 1989, a devenit „Excelent”, apoi „Cadbury”.
Surse: www.rumaniamilitary.ro