Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

10

iulie 2018

0

COMENTARII

Povestea Fântânii Zodiac

Scris de , in categoriaPovești din Filaret

fântâna zodiac
Du povestea mai departe...

În fața intrării principale în Parcul Carol I se află una dintre cele mai frumoase fântâni din București: Fântâna Zodiac.

A fost inaugurată de regele Carol II cu prilejul primei Luni a Bucureștilor (mai-iunie 1935), pe vremea când Piața Libertății se numea Piața Mareșal Joffre, după înaltul personaj care, vizitând Bucureștiul în 1920, a conferit capitalei României Crucea de Război a Franței, în semn de recunoaștere a dârzeniei afișate de locuitori în timpul Primului Război Mondial. Mareșalul Joffre l-a inspirat și pe cofetarul Grigore Capșa, acesta dedicându-i o prăjitură nici prea mică, nici prea mare, că nu-i de glumit cu glicemia. „Dulcele” Joffre avea o formă cilindrică, inspirată din caschetele purtate de soldații francezi comandați de mareșal în Primul Război Mondial).

Din mijlocul fântânii circulare, de mari dimensiuni, se înalță o cupă de piatră, sprijinită pe un suport din patru picioare curbate. A fost concepută de arhitectul Octav Doicescu. Peretele exterior este decorat cu simbolurile zodiacului, realizate de sculptorul Mac Constantinescu, din mozaic negru pe fond cenușiu. Dacă te uiți cu atenție poți vedea constelațiile jucând o horă ca la… București, în timp ce șuvoaie puternice de apă se revarsă peste marginile cupei din piatră.

Se spune că, dacă intri ziua într-o fântână, vezi de-acolo, de jos, stelele ca noaptea. Dar noi nu trebuie să coborâm în vreo fântână, doamne ferește, dacă rămânem acolo?! Nu, la noi e altfel. La noi e suficient să te uiți la fântână ca să vezi stelele.

Dar numai dacă e Fântâna Zodiac.

 

 

Sursa: „Povești cu fântâni și statui din București”, de Victoria Dragu Dimitriu

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.