Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

19

septembrie 2023

0

COMENTARII

GOOD OLD VIBES! Cum e să răsfoiești (da, fizic) o revistă românească din 1930?

Scris de , in categoriaActualitate, Clubul de lectura, Jurnal de Berceni

Du povestea mai departe...

Am pus mâna, la propriu, pe câteva numere din Realitatea Ilustrată din anii ’30 și am zis să vi le arăt și vouă. Știți deja că sunt genul care rezonează cu perioada aceea și că am încercat să vă prezint, pe câte de bine am putut eu, acele vremuri, oamenii de atunci, metehnele și calitățile lor și, pe cât posibil, ineditul unei lumi dispărute.

Am scris mult despre tot ce am găsit prin literatură legat de Berceni și despre cartierele vecine. Pentru că, așa cum ar spune cineva, „bercenar”. Și câteodată am călătorit chiar mai departe, dacă mi s-a părut interesant. Iar dacă luați la mână Berceni de Poveste o să vedeți câte informații rătăcite în timp am reușit să recuperez tocmai prin intermediul Realității Ilustrate, ce-i drept – scanate și găzduite online – în special de Biblioteca Digitală a Bucureștiului.

Dar vă spun că nimic nu se compară cu momentul când dai nas în nas cu revistele astea vechi de aproape o sută de ani și începi să le răsfoiești, să le pipăi, să miroși hârtia și să descoperi ce calitate avea tipăritura acelor vremuri. Și da, și scriitura! Sentimentul e ca acela când eram la școală și aveam ore la acea materie care îmi plăcea foarte mult și la care învățam de rupeam, pentru că profesorul era și dascăl! În fine, cred că pot să spun că răsfoirea fizică a unor astfel de reviste „antice” te face umil în cel mai pur și mai frumos sens posibil. Știu, totul sună ca și cum nu aș fi călcat niciodată în vreo bibliotecă, dar să ai acasă aceste minuni e cu totul altceva.

Gata cu vorba. Doamnelor și domnilor, poze:

 

 

 

dav

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.