Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

14

octombrie 2016

4

COMENTARII

Mall-urile de altadata. Cele trei complexe comerciale din microraionul Nitu Vasile

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni

Du povestea mai departe...

Constructia ansamblurilor de locuinte muncitoresti din Berceni a inceput cu microraionul Nitu Vasile, situat intre strazile Nitu Vasile, Secuilor si bulevardul Constantin Brancoveanu. Revista Arhitectura RPR din anul 1963 (nr. 85) dedica un articol complexelor comerciale construite odata cu blocurile de locuinte. Iata cateva fragmente din acesta:

“In urma cu un an, acest cartier- amplasat in imediata apropiere a intersectiei sos. Oltenita cu cal. Vacaresti, ocupand o suprafata de 29 ha pe un teren de forma aproape triunghiulara, intre str. Serg. Nitu Vasile, str. Secuilor si bd. Brancoveanu– era un vast teren, rar construit, cu mici casute in stare mediocra si insalubra.

Astazi, aici se ridica 36 blocuri de locuinte p+4 si p+8, armonios amplasate si colorate; strazi largi si alei asfaltate brazdeaza terenul, printre plantatiile care au ramas ca un vestigiu pitoresc al vechiului cartier.

complexe comerciale BerceniIn afara dotarilor culturale, atentia s-a indreptat indeosebi catre cele 3 complexe comerciale, judicios amplasate perimetral, pentru a deservi atat populatia noului cartier cat si populatia cartierelor limitrofe, existente inca, cu un aspect rural.

Magazinele sunt grupate in cladiri separate, numai parter, concentrarea lor in complexe comerciale prezentand avantaje insemnate: parterul blocurilor se reda locuintelor, magazinele sunt eliberate de servitutile structurale si de partiu (n.r. conceptie de ansamblu a unei lucrari de arhitectura), traveea (n.r. portiune dintro constructie care cuprinde doua puncte de reazem) și deschiderea dintre ele devine mai larga, magazinele fiind mai spatioase, adanci, bine dotate cu depozite, grupuri sanitare si vestiare, dimensionate in functie de capacitatea si numarul personalului de serviciu.

In linii mari s-a urmarit ca magazinele, al caror specific cere o aprovizionare cantitativ mare, sa-si grupeze anexele catre o curte de serviciu izolata de fluxul cumparatorilor.

harta complexelor comerciale din microraionul Nitu Vasile

Complexul comercial 1 este situat la intersectia strazii Secuilor cu bd. Brancoveanu. Datorita acestui amplasament compozitia sa dezvoltat in forma de L, avand latura mica catre bd. Brancoveanu si latura lunga catre str. Secuilor.

La coltul strazii a fost amplasat bufetul si bucataria de bloc. Bufetul are trei laturi vitrate, dintre care una spre un patio, catre care s-a prevazut si extinderea spatiului de consumatie in timpul verii.

Magazinele de tutungerie, paine, carne, loto-pronosport si bufetul inchid cele trei laturi construite ale patio-ului.

Magazinele de paine, carne, alimentar, legume-fructe au serviciile si depozitele grupate in jurul unei curti de sereviciu, inchisa catre interiorul microraionului de un gard decorativ, traforat.

Complexul comercial nr. 2, situat pe o strada curba (str. Serg. Nitu Vasile), pe partea interioara a ei, intr-un spatiu creat in adancime de blocuri p+4.

De-a lungul axei compozitionale a curtii interioare se insira, de o parte si de alta, intr-o alternanta si totodata o grupare de functiuni, magazinele: racoritoare, alimentar, tutungerie, legume-fructe, mercerie-parfumerie, carne si paine, care alcatuiesc intreg complexul.

Complexul comercial nr. 3 este situat pe str. Secuilor, dezvoltat mai mult liniar, de-a lungul strazii, si compus din magazine de legume-fructe, paine, lapte, racoritoare, carne, tutungerie, precum si un magazin pentru reparatii incaltaminte, reparatii tenico-metalice, coafor-frizerie si un local pentru I.A.L.

Combinarea luminii fluorescente cu cea incandescenta, precum si gradatia succesiva vor produce o senzatie vizuala placuta, accentuand punctele de atractie ale magazinelor. S-au prevazut, in afara complexelor, unele panouri decorative care cuprind reclamele luminoase cu firme de neon in diferite culori. Incalzirea complexelor comerciale se va face de la cele 4 centrale termice ale microraionului. Ventilatia va fi naturala, prevazandu-se posibilitatea deschiderii unor ochiuri de geam in vitrine.”

complex comercial Secuilor

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Cotea
    • Anonim
  2. nichita marina cristina
  3. nichita marina cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.