Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

3

august 2018

1

COMENTARII

PMB vrea să transforme fosta Uzină Electrică Filaret în muzeu al energiei

Scris de , in categoriaPovești din Filaret

uzina Filaret
Du povestea mai departe...

Se zice că a treia oară e cu noroc, așa că poate de data asta chiar reușesc să transforme fosta uzină de la Filaret în muzeu. Numai să nu sfârșească prin a deveni cu totul altceva, așa cum s-a întâmplat deja de două ori până acum.

uzina electrică FilaretPusă în funcțiune pentru prima dată în urmă cu 110 ani, Uzina Electrică Filaret a fost dezafectată în anii 70 și au existat câteva intenții de a o transforma într-o anexă a Muzeului Tehnic „Dimitrie Leonida” înainte de 1989, însă și-a petrecut ultimii ani de comunism drept hală de rebobinare generatoare. După Revoluție s-a mai vorbit puțin despre cum o să fie utilizată hala uzinei în extinderea muzeului tehnic, dar a fost transformată în garaj al mașinilor de intervenție.

Recent, municipalitatea a anunțat că pregătește revitalizarea zonei Parcul Carol și dezvoltarea acestuia într-un pol cultural, iar la sfârșitul lunii iulie Primăria Capitalei a decis să închirieze fosta Uzină Electrică de la Societatea de Servicii Energetice Muntenia. O serie de studii și proiecte de licență au analizat posibilitatea conversiei Uzinei Electrice Filaret, propunerea cea mai firească fiind cea de transformare în muzeu al energiei, ca extindere a muzeului tehnic din vecinătate.

Uzina Electrică Filaret este o clădire elegantă, executată în cărămidă aparentă, cu elemente metalice grațioase, care ar putea trezi și interesul altor oameni, în afară de arhitecți, studenți la arhitectură, exploratori urbani, istorici și grafferi. Asta, bineînțeles, dacă reconversia va avea loc și dacă va avea parte de o promovare pe măsura importanței și farmecului clădirii. Nu de alta, dar acum două veri mi-am întrebat prietenii (toți în jur de 30 de ani, cu studii superioare, implicați în viața culturală a Bucureștiului) dacă au auzit măcar de Uzina Electrică Filaret și… nexam.

 

uzina electrică Filaret muzeu

 

Du povestea mai departe...

1 Comentariu

  1. sorin viespeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.