Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

18

august 2022

0

COMENTARII

Primăria Capitalei se apucă de reabilitarea Fântânii Cantacuzino din Parcul Carol

Scris de , in categoriaActualitate, Povești de azi, Povești din jurul Berceniului

Du povestea mai departe...

Cea mai veche fântână din Parcul Carol datează din anul 1870. A fost construitã pe cheltuiala primarului capitalei, Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit Nababul, din cauza averii sale foarte mari. Am scris despre ea cu vreo 6 ani în urmă, iar textul, care se referă la întreaga istorie a monumentului poate fi parcurs AICI. De ce revin asupra subiectului în 2022? Pentru că Primăria Capitalei anunță că, în sfârșit, monumentul va intra în reparații capitale!

Pe scurt, aflu dintr-un comunicat de presă al PMB că:

”Primăria Capitalei a demarat procedurile pentru reparația capitală a monumentului de for public – Fântâna George Grigorie Cantacuzino, amplasat în Parcul Carol din Capitală. Lucrările avute în vedere presupun restaurarea bazinului, a cascadei şi a corpului fântânii, dar şi reparația instalației electrice și a celei de apă.

Până în prezent au fost realizate Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și proiectul tehnic şi au fost obţinute certificatele de urbanism necesare demarării lucrărilor. Valoarea estimată a lucrărilor ce urmează a fi efectuate este de 1.9 milioane de lei.”

Tot în anunțul primăriei generale se precizează că ultimele intervenţii asupra monumetului au avut loc în anul 2005, fântâna fiind în prezent nefuncţională.

Pentru cei care nu știu, Parcul Carol are de fapt trei fântâni și, cred eu, toate ar merita atenția municipalității.

Pe lângă Fântâna George Grigorie Cantacuzino, în parc mai există o superbă fântână arteziană, poate cea mai cunoscută de aici – Fântâna Zodiac, inauguratã în Piata Maresal Joffre, în 1935 și proiectată de arhitectul Octav Doicescu.

Nu în ultimul rând, avem și Fântâna Parcul Carol, inaugurată în 1906 (cu ocazia Expoziției de atunci și ridicată din dispoziția Ministerului Agriculturii, Industriei, Comertului și Domeniilor, folosindu-se pietre aduse din cele mai îndepărtate cariere din țară).

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.