Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

1

februarie 2017

2

COMENTARII

Se schimbă numele străzii Drumul Găzarului

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

Du povestea mai departe...

În ședința Consiliului Local de ieri a fost aprobată propunerea de redenumire a arterei Drumul Găzarului cu numele de Str. Prof. Dr. Alexandru Pesamosca, în onoarea medicului care în 60 de ani de activitate a făcut peste 40.000 de operații, salvând de la moarte sau de la infirmitate pe viață zeci de mii de copii.

Alexandru PesamoscaAlexandru Pesamosca a fost șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică a spitalului Budimex (astăzi Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie”). S-a născut la Constanța, la data de 14 martie 1930, iar în adolescență își dorea să urmeze cariera tatălui său, ofițer în Marina Regală, însă a devenit student la medicină și a profesat trei ani într-un sat de lângă Fetești. În 1957 a fost transferat în calitate de chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, unde timp de 27 de ani a operat zi și noapte, fără concediu, rezolvând cazuri din ce în ce mai delicate și vindecând copii despre care nimeni nu credea că mai pot fi salvați. Așa a ajuns medicul și profesorul Pesamosca să fie numit de micii pacienți… „Tata Pesi”.

La Budimex a venit în anul 1984, și tot acolo, într-o cămăruță din spital, ticsită de cărți și amintiri, a locuit din anul 1999. Marele profesor de chirurgie Alexandru Pesamosca s-a stins în dimineața zilei de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani.

Strada Drumul Găzarului își trage denumirea de la începutul secolului trecut. Pe această uliță treceau negustorii care aduceau în oraș (intrând pe la bariera Beilicului), uneori, butoaie cu gaz, alteori, butoaie cu fund fals, prin care făceau contrabandă cu spirt, rom sau coniac, ca să evite plata accizelor.

Proiectul de hotărâre privind modificarea numelui străzii a fost inițiat de trei consilieri locali, Ștefănel Dan Marin (PMP), Dan Delegeanu (PSD) și Sorin Ceacâr (USR). Conform legislației actuale, se pare că schimbarea denumirii arterei Drumul Găzarului nu obligă locuitorii la demersuri suplimentare pentru schimbarea documentelor.

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Dan tapliga, fost pacient 1961
  2. Dan tapliga, fost pacient 1961

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.