Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

13

mai 2016

6

COMENTARII

Sfarsitul Mandravelei

Scris de , in categoriaPovești din cartier Berceni, Povești din vremuri vechi, Povestile Mandravelei

sfarsitul lui Costica Mandravela imagine carciuma
Du povestea mai departe...

Ce s-a intamplat pana la urma cu latifundiarul interbelic Costica Alexandrescu, bancher respectat si carciumar notoriu, a carui porecla – Mandravela, a strabatut anii pana in zilele noastre, trezind nostalgia bercenarilor? As putea spune ca nimic extraordinar, avand in vedere ca, acumuland datorii considerabile, a corupt doi functionari, a falsificat cateva registre si a obtinut ilegal niste acte pentru a beneficia de castiguri ilicite. Toate-s vechi si noua toate in peisajul economic si politic romanesc, mai putin, poate, sesizarea tribunalului si condamnarea celor trei falsificatori la inchisoare. Costica Mandravela insa nu a apucat sa-si indeplineasca pedeapsa, el fiind deja mort la momentul stabilirii sentintei.

In 1932, taranii romani se aflau intr-o situatie fara iesire, generata de criza agricola mondiala din 1929. Indatorati la banci in perioada de crestere a pretului la produse agricole, s-au trezit complet insolvabili odata cu scaderea acestuia. Tara se afla in pragul unui colaps economic, asa ca au urmat cateva incercari de restabilire a unui echilibru. Guvernul Iorga-Argetoianu, pus in fata incapacitatii agricultorilor de a-si achita datoriile la camatari si banci, a initiat in luna aprilie 1932 legea conversiunii, prin care tuturor debitorilor agricoli li se reduceau datoriile la jumatate, cealalta urmand a fi acoperita de stat. Bineinteles ca prima lege de acest fel a fost o carpaceala care excludea controlul averilor, adica a ajutat tarani precum Moromete (va mai amintiti?) sa-si salveze gospodaria, dar si destui doritori de castiguri facile, nemeritate.

sfarsitul lui Costica Mandravela

 

 

Amicul nostru, Costica Mandravela, a vazut imediat o extraordinara oportunitate pentru a scapa de jumatate din datoria de un milion de lei (ca sa va faceti o idee, in 1932 ziarul Adevarul costa 3 lei), a gasit doi perceptori (functionari fiscali) dispusi sa insele statul, sa falsifice registrele si sa scoata din nimic niste certificate care sa-l faca eligibil pentru conversiune. Mandravela a depus cererea de conversiune pe baza actelor false, dar fapta a fost descoperita la timp si cei trei dati in judecata. Pana sa se pronunte insa sentinta, Costica Mandravela a decedat. Ceilalti doi falsificatori au fost condamnati la 3 si 5 ani de inchisoare corectionala. 

 

 

 

 

 

 

Si cu datoria cum a ramas? Creditorul, in cazul acesta Banca Populara „Sf. Trifon”, din strada Piscului nr. 7, a cerut in 1937 scoaterea la vanzare, cu licitatie publica, a celor trei proprietati ale lui Costica Alexandrescu, reprezentat de mostenitori, Irina si Petre Alexandrescu. Chiar daca bodega Mandravela a mai functionat o vreme dupa moartea lui Costica, anul 1937 a insemnat, cel mai probabil, sfarsitul ei, dar asta nu a impiedicat bercenarii sa-i pastreze amintirea.

 

Surse:  „Adevarul” din 7 oct 1933

„Monitorul Oficial” din 10 mai 1937

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. ionela
  2. sase sase
    • Amintiri
    • Fir
  3. criss
  4. Pyky

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.