Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

12

mai 2016

6

COMENTARII

Unde se afla de fapt faimoasa bodegă interbelică Mandravela?

Scris de , in categoriaPovești din cartier Berceni, Povestile Mandravelei

unde se afla Mandravela hartă
Du povestea mai departe...

Astazi ramanem tot pe urmele lui Costica Alexandrescu Mandravela, un bercenar influent din primele decenii ale secolului trecut. Ieri am vazut ca, pe langa carciuma celebra, de care pomeneste Eugen Barbu in „Groapa”, si al carei nume devenise simbolic pentru zona Piata Sudului de astazi, Costica Alexandrescu se apucase si de administrat banci. Costica al nostru era, carevasazica, un personaj polivalent, un om de afaceri iscusit, care a reusit sa se imbogateasca si sa lase mostenire urmasilor, Irina si Petre Alexandrescu, trei terenuri care acopereau in total peste 50.000 mp.

Haideti sa tragem cu ochiul la averea lui Costica in anul 1937, pe care „Monitorul Oficial” din 10 mai ne-o dezvaluie cu lux de amanunte. Cu ajutorul informatiilor despre dimensiunile proprietatilor si al calculatorului de distante din Google Maps, am reusit sa localizez toate cele trei terenuri, afland astfel si locatia bodegii Mandravela. In ce priveste adresa Sos. Oltenitei nr. 196, tind sa cred ca a ramas neschimbata din 1937, la fel ca adresele Cimitirelor Bellu, Pro Patria si Militar, pe care le-am folosit ca metoda de verificare. Drumul Tonola, care apare mentionat ca delimitare a celui de-al doilea teren, corespunde actualei strazi Nitu Vasile.

colaj imobile mandravelaCarciuma Mandravela se afla deci pe Oltenitei 196 si avea 7 incaperi cu acoperis din tabla. In apropiere functiona o fabrica de sapun si intr-o alta cladire locuia familia lui Costica, iar vecinul Vasile Alexandrescu nu era altul decat fratele acestuia. Cat despre terenul pe care se afla astazi magazinul BIG Berceni si Piata Sudului, acesta era destinat culturii de zarzavat si depozitarii cherestelei.

 

 

unde se afla Mandravela hartă

 

Din pacate, Costica Alexandrescu, ca mai toti afaceristii, facuse cativa pasi si pe drumul coruptiei, suficienti pentru ca imperiul mandravelian sa se prabuseasca dupa moartea acestuia. Ramaneti aproape, pentru ca in urmatorul articol vom afla ce greseli a facut Costica Alexandrescu Mandravela, greseli care nu sunt deloc straine de peisajul romanesc contemporan.

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. florin
  2. Valeriu
    • Marilena
  3. Savu Andrei
  4. Florin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.