Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

2

august 2016

5

COMENTARII

B.I.G. Berceni, magazinul care avea totul sub acelasi acoperis

Scris de , in categoriaPovesti din Berceni

Sursa: Revista „Arhitectura”, nr. 5, 1975
Transmite povestea mai departe...

B.I.G. ul din Berceni s-a deschis în februarie 1975, si a functionat linistit vreo zece ani, pânã am venit eu sub formã de copil enervant si i-am spart o vitrinã la raionul de electrice. De-atunci am coexistat în pace, iar eu l-am mentionat mereu când eram întrebatã unde locuiesc, cã-n mintea mea toata lumea trebuia sã stie unde se aflã B.I.G. Berceni, adicã la intersectia dintre soseaua Oltenitei, calea Vãcãresti, soseaua Berceni si strada Nitu Vasile.

big berceni

Proiectat de IPROCOM (Institutul de studii şi proiectări pentru comerţ), magazinul de tip B.I.G. (Bãcãnie, Industriale, Gospodina) adãpostea -vorba sloganului- totul sub acelasi acoperis. La parter erau spatii de desfacere pentru produse alimentare si mãrfuri nealimentare de uz casnic, la mezanin spatii pentru preparate si produse de cofetãrie, patiserie si braserie, la etaj spatii pentru mãrfuri nealimentare, iar la subsol laboratoare pentru preparate tip gospodina, de cofetãrie si patiserie.

Apropo de originea denumirii magazinului, puteti urmãri aici o micã investigatie realizatã printre locuitorii cartierului Berceni: De unde vine BIG-ul?

Iatã cateva detalii de constructie, asa cum sunt enumerate în revista Arhitectura din anul deschiderii magazinului:

 

  • pardoseala parterului si mezaninului e realizatã din spãrturi de marmurã
  • stâlpii sunt finisati cu mozaic spãlat
  • structura se compune din stâlpi de beton armat monolit
  • tavanele suspendate sunt executate din plãci din tablã vopsita cu duco, asezate pe profile din aluminiu, din care se detaseazã desenul benzilor sau casetelor luminoase

 

Aflat în proprietatea Comaliment S.A., complexul a intrat din 2000 în administrarea companiei cu capital multinational TriNation M&D, devenind un fel de shopping center de cartier.

In ultima vreme am cãzut si eu sub vraja cumpãrãturilor din mall, dar adevãrul e cã, în adolescenţã, B.I.G-ul era, dupã Unirea, magazinul pe care-l vizitam cel mai des.

Voi vã mai faceti cumpãrãturile la B.I.G. Berceni?

 

interior big berceni

 

Sursa: Revista „Arhitectura”, nr. 5, 1975

http://www.capital.ro/big-berceni-devine-un-shopping-center-551.html

 

 

Transmite povestea mai departe...

Comentarii

  1. Vişan Corneliu
  2. Alina Chiri
  3. patras bogdan
  4. Stefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *