Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

3

ianuarie 2017

11

COMENTARII

Tancul de pe străzile din Apărătorii Patriei

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni, Povești din cartierul Apărătorii Patriei

Du povestea mai departe...

 

Cristina Barna e pontatoare pe șantier și locuiește pe Olteniței, în gazdă la o tanti foarte gospodină, iar Virgil Alexiu ar trebui să se pregătească pentru admiterea la facultate, dar nu vrea să termine cu haimanalâcul. Între Virgil și Cristina începe o poveste de dragoste cu suișuri și coborâșuri, ca toate poveștile de dragoste. Doar că aceasta e specială. Pe lângă ingredientele clasice, sărutări romantice, trandafiri și cuvinte de amor, include și câteva tancuri care ridică praful de pe străzile din Apărătorii Patriei.

Vă sună cunoscut?

fatamorgana

 

Dacă vă gândiți la filmul din 1981, „Fata morgana”, cu Diana Lupescu și Dinu Manolache în rolurile principale, și regizat de documentaristul Elefterie Voiculescu, ați ghicit. Scenele cu tancuri din finalul peliculei s-au turnat pe strada Caporal Marin Grigore, lângă Liceul Tehnologic Dacia și Batalionul 2 Infanterie Călugăreni, și, din mărturisirile unei cititoare care a luat parte la filmări, în afară de asfalt și de vecini, nu s-au schimbat prea multe pe-acolo.

 

 

 

 

 

stânga: „Fata morgana” filmul / dreapta: foto Aly Ian (utilizator Facebook)

Liceul Tehnologic Dacia           Surse: stânga: „Fata morgana” filmul / dreapta: foto Aly Ian (utilizator Facebook)

 

Știam că „Fata morgana” fusese filmat pe undeva prin ograda bercenarilor, dar nu cunoșteam exact zona, așa că mesajul cititoarei noastre a venit la țanc. Ne-a povestit cum privea entuziasmată, împreună cu alți copii care apar în film, trecerea tancurilor pe strada Cheile Turzii, cum locuitorii din Apărătorii Patriei erau obișnuiți cu blindatele care le ”arau” străzile, și cum la montaj s-au amestecat puțin scenele în care apăreau împrejurimile unității militare, din motive de siguranță.

Am revăzut cu această ocazie întreg filmul și am redescoperit farmecul filmelor acelor ani în care bucuriile mici cântăreau mai mult decât fericirile de astăzi. Aveți puțin timp liber? Dacă da, haideți atunci pe urmele tancului din Apărătorii Patriei (1:11:57 – 1:12:04 scena de pe strada Cheile Turzii / 1:18:08 – 1:18:58 scena din fața liceului Dacia, pe Caporal Marin Grigore și intrarea tancului în curtea unității militare)

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

 1. Vişan Corneliu
  • Marilena
  • Ionel
   • reene calinmaneanu
 2. Stefan Liviu
 3. Zbanghia
 4. Zbanghia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.