Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

13

martie 2024

0

COMENTARII

3 tentative incredibile de evadare din închisoarea Văcărești de acum un secol

Scris de , in categoriaClubul de lectura, Povești din cartierul Văcărești, Povești din vremuri vechi

Du povestea mai departe...

Astăzi intenționez să evadez nu o dată, ci de trei ori din închisoarea Văcărești. Spun că intenționez, pentru că voi vorbi despre tentative de evadare. Prima dată o s-o fac în 1920, apoi în 1928, apoi în 1940. O să vă invit și pe voi, deci, să încercăm împreună să evadăm din prezent și să facem o călătorie în trecut, printre știrile pe care le-am cules din publicații de acum o sută de ani, precum Lumea, Timpul, Dimineața. Recunosc că nu singurele tentative de evadare pe care le-am găsit în publicațiile vremii, dar mie una astea trei mi s-au părut absolut ingenioase și chiar amuzante, după cum o să vedeți și voi. A, să nu uit, ultima întâmplare nu e doar o tentativă de evadare, ci una despre care ziaristul care scria pe atunci afirma ca este cea mai spectaculoasă din ultimii 20 de ani.

Începem cu „REVOLTA DE LA ÎNCHISOAREA VĂCĂREȘTI” care a avut loc în septembrie 1920 (Dimineaţa, 1920-09-27 / nr. 5098)

Să facem cunoștință cu Chioru, Briceag, Huiduma și Broscoiu!

„Cernescu, judecătorul de instrucție de la Cabinetul V, e pe cale de a sfârși instrucția cu privire la revolta deținuților din închisoarea Văcărești. Cei, asupra cărora cade vina inițiativei acestei revolte sunt șase și anume: Kirculescu zis Chioru, Vasile Nicolae zis Briceag, Ionescu zis Huiduma, Ion Nae Dragu zis Sârbu și Herman Rabinovici și Dumitru Constantinescu zis Broscoiu. Aceștia au fost dați în judecată pentru faptul de rebeliune calificată de crimă, deoarece a fost săvârșite de un număr mai mare de3 inși.

ÎNCERCAREA DE EVADARE DIN ÎNCHISOAREA VĂCĂREȘTI

În urma cercetărilor făcute la fata locului de către d. Procuror Papadopol, a fost descoperit, la închisoarea Văcărești un fapt care dacă ar fi rămas ascuns încă câteva zile ar fi constituit un pericol serios. Un grup de pușcăriași, cari în dorința lor de libertate căutau toate mijloacele de a putea scăpa din închisoare, au recurs la un sistem ingenios de a săpa pe sub pământ un tunel prin care să poată trece. În adevăr cu ajutorul unor instrumente pe cari le aveau la îndemână, cu fiare, lemne etc. au săpat acest tunel care începea din pivnița paraclisului și mai aveau încă de a săpa doi metri, ca opera lor să reușească complect. Însă din cauza ultimelor măsuri drastice luate de direcția penitenciarului, doi dintre deținuți au dat în vileag secretul. Printre cei cari lucrau la facerea acestui tunel sunt: Kis Lajoș,Vaida, Bella, Moki Sturza, Titowitz Fischer, Vasile Hanciu și bineînțeles Broscoiu, cari nu putea să lipsească. Cabinetul V înstruește.”

Îndrăzneață încercare de evadare de la închisoarea Văcărești (Lumea, 1928-12-31 / nr. 3140)

Cu barbă, fără barbă – deghizat neinspirat. Vrea să evadeze unul, dar când colo intră doi la pușcărie

„Buc. 30. Falsificatorul de dolari A. Lascover, a încercat să evadeze de la închisoarea Văcărești (unde-și ispășea o veche condamnațiune) cu ajutorul complicelui Marcu Schor, domiciliat în Calea Văcărești, care i-a adus la închisoare, intr’un coș cu diverse alimente, creioane de gri și o barbă falsă. Lascover și-a pus barba și în momentul când a ajuns la poartă, portarul amintindu-și că în interiorul penitenciarului n’a intrat nici un„bărbos, l-a oprit și l-a dat pe mâna gardienilor. Deasemeni a fost arestat complicele Schor.”

Cu țigarea în gură, nepăsător, un pușcăriaș a plecat pe poarta principală a închisorii Văcărești. El a prezentat gardianului „un tichet de vizitator” și s’a suit un autobuz (Timpul, 1940-01-19 / nr. 974)

Eri după amiază s’a produs la închisoarea Văcărești cea mai îndrăzneață evadare din ultimii 20 ani. Recordurile lui Brandabura — cel evadat de multe ori, și ale lui Broitman, Schwarz cari au lăsat gardianul să-i aștepte la cârciumă – au fost bătute eri de îndrăzneala spărgătorului Marin Sovancea. Acesta a ieșit liniștit pe poarta principală a închisorii, fumându-și nepăsător țigarea, și prezentând „tichetul” reglementat de vizitator.

ZI DE VORBITOR

Eri a fost la Văcărești, zi „de vorbitor”. „ Familiile condamnaților și preveniților, pot veni să vorbească cu aceștia într’o sală specială a închisorii”. „Vorbitorul” acesta e pentru unii o mângâiere, pentru alții o speranță. Eri, un copil de vreo 15 ani se îndrepta spre vorbitor, ca să-și vadă părintele, ținând, în mână „tichetul” căpătat. E vorba de un mic carton de control în baza căruia vizitatorul poate intra și ieși din închisoare.Copilul avea tichetul în mână și se îndrepta, cum am spus, spre vorbitor. Un deținut, Bresan, a observat copilul, a zărit și tichetul. Prin minte i-a trecut repede un gând: evadarea. A cerut tichetul. Copilul, care nu știa cu cine are de a face, i l-a dat. Bresan s-a dus imediat să anunțe pe tovarășul său de celulă, Marin Sovancea.

— Plec!

— Unde?

— Sunt liber. Și i-a arătat tichetul. Nu mai era nevoe de explicații. Sovancea a rămas locul lui, — și a pus la cale un truc, l-a rugat pe tovarăș să-i aducă niște țigări de la cantină. Breșan s’a executat. Dar a uitat tichetul pe masă…

EVADAREA

Marin Sovancea s’a rugat de alți deținuți să-i dea haine „civile” și o căciulă. Pretindea că iese la raport și nu vrea să se prezinte în costumul vărgat i s’au dat hainele și peste câteva minute, cu căciula trasă bine peste ochi, Sovancea se îndrepta spre poarta principală. Și-a aprins țigarea, a prezentat portarului prețiosul tichet…. Portarul nu-l putea recunoaște pe spărgător, la Văcărești sunt 1200 deținuți, iar ieri, a fost afluență de vizitatori. Sovancea a ieșit deci pe poartă, s’a îndreptat spre autobuz și s’a urcat liniștit în mașină…

Evadarea aceasta îndrăzneață nu ar fi fost desigur repede decoperită și dacă peste o jumătate de oră, copilașii n’ar apărut la poartă fără tichetul de control. Și bineînțeles, copilul a fost oprit până s’au lămurit lucrurile. Sovancea a fost pus imediat în urmărire. Și cu siguranță, nu se va bucura prea mult de libertate.”

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.