Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

28

noiembrie 2017

0

COMENTARII

Cum s-a sărbătorit Ziua Națională a României în anul 1906

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

ziua nationala
Du povestea mai departe...

Chiar dacă din 1990 Ziua Națională a României se sărbătorește la 1 Decembrie (data marchează Unirea din 1918 a Transilvaniei cu România, încheind astfel procesul de făurire a statului național unitar român), vreme de opt decenii ziua cu cea mai importantă semnificație pentru țară a fost ziua de 10 mai.

Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, iar la 10 mai 1877 tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României, după secole de stăpânire otomană. La 10 mai 1881, principele Carol a fost încoronat primul Rege al României.

Iată cum s-a desfășurat Ziua Națională a României în anul 1906 (ne spune „Calendarul Minervei”).

 

În dimineața zilei de Mercuri, 10 Mai, populația Capitalei a fost deșteptată din somn de 21 bubuituri de tun, cari dedeau semnalul începerei marilor serbări jubiliare.

La orele 9 toate tribunele și trotuarele erau înțesate de lume, iar pe străzile cari dau în calea Victoriei și b-dul Academiei, circulația era foarte anevoioasă, dacă nu chiar imposibilă.”

La 9:45 Suveranii au plecat de la Palat către Mitropolie. „Pe tot parcursul s-au aruncat flori Suveranilor și Principilor, iar uralele nu mai conteneau.

A urmat defilarea și Prânzul Primarilor, dat în Grădina Cișmigiu, în onoarea celor trei mii de primari rurali sosiți în capitală. În același timp, la Arenele Romane s-a dat Prânzul Veteranilor, prezidat de ministrul de război, generalul Manu.

 

 

La orele 7 seara, Calea Victoriei era înțesată de lume și iluminată.

Calea Victoriei avea un aspect foarte frumos: pe o jumătate de stradă, unii mergeau în sus iar pe cealaltă parte alții se întorceau.”

Iar la orele 12 lumea încă se mai afla pe străzi.

Dar asta a fost demult. Peste noi și țară a trecut timpul, a trecut și istoria, îndesând cu forța între cele două Zile Naționale și un 23 August pe care mulți l-au sărbătorit participând la demonstrații în cinstea cuplului prezidențial. Până la urmă, indiferent de data stabilită de legiuitori, indiferent de locul unde suntem, Ziua Națională a țării e Ziua Românilor de pretutindeni, așa că vă urez

La mulți ani, români!

 

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.