Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

29

decembrie 2017

0

COMENTARII

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a fost proiectat de prima femeie arhitect din România

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

colegiul national Gheprghe Șincai
Du povestea mai departe...

Virginia Andreescu Haret, căreia îi datorăm concepția arhitecturală a impunătoarei clădiri a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, a fost prima femeie arhitect din România și prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.

colegiul national Gheorghe Sincai

Sursa: zf.ro „Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România (I)”, de Emanuel Bădescu

Născută pe 21 iunie 1894 în București, Virginia Andreescu a rămas orfană de mamă la 9 ani, în grija ei căzând toate sarcinile gospodăriei și îngrijirea celor trei frați. La 18 ani, cu sprijinul ministrului Spiru C. Haret a obținut o licență specială la Școala Superioară de Arhitectură din București, pe care a absolvit-o cu mențiunea „foarte bine”. În 1928 s-a căsătorit cu un nepot de soră al matematicianului Spiru Haret. O mulțime de clădiri îi poartă semnătura, printre acestea numărându-se o serie de blocuri de pe Calea Victoriei, pavilionul adminstrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București.

 

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a fost fondat oficial la data de 8 decembrie 1892 prin decret regal… din cauza numărului mare de elevi înscriși la Liceul „Matei Basarab”.

Cu doi ani înainte, două clase divizionare fuseseră mutate într-un spațiu din curtea Bisericii Sfântu Gheorghe Vechi, însă acestora li s-au alăturat ulterior alte două clase divizionare. Astfel a apărut necesitatea înființării unui nou gimnaziu clasic, care a primit denumirea „Gimnasiul clasic Gheorghe Șincai”.

În 1919 gimnaziul a devenit liceu, în 1948 a fost numit Liceul de Băieți nr. 5, peste doi ani a primit numărul 20 în loc de 5, în 1956 a fost comasat cu Liceul de Fete nr. 21, devenind Școala Medie mixtă nr. 20., iar un an mai târziu i s-a realăturat numele „Gheorghe Șincai”. În anul 2002 Liceul „Gheorghe Șincai” a devenit Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

Construcția sediului actual a început în anul 1924. Până în 1928 – anul în care liceul s-a mutat în noua clădire – nu era construită decât aripa dinspre bd. Ion I. C. Brătianu (azi bd. Dimitrie Cantemir).

 

Sursa foto principală: „Istoria Bucureștilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre”, de Constantin C. Giurescu

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.