Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

3

ianuarie 2018

4

COMENTARII

În 2018 gunoiul ne costă și mai mult. Cât vom scoate din buzunar pentru taxa de salubrizare?

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

taxa de salubrizare
Du povestea mai departe...

Începem anul cu vești proaste. Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 347/18.12.2017 ne obligă să achităm o taxă de salubrizare de 12 lei pe lună, pentru fiecare persoană fizică, inclusiv minori. Anul trecut aceasta era în cuantum de 5,03 lei/lună. 

Pe site-ul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 4 se regăsesc următoarele informații:

Începând cu 1 ianuarie 2018, taxa de salubrizare se modifică și se stabilește astfel:

 • în cuantum de 12 lei/lună pentru fiecare persoană fizică, inclusiv minori;
 • în cuantum de 80 de lei/lună pentru fiecare altă entitate indiferent de forma de organizare, cum ar fi: persoanele juridicepersoanele fizice care exercită orice profesii liberale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale și înreprinderile individuale, etc,. care au sediul social și/sau punctul de lucru activ/expirat, indiferent dacă se desfășoară sau nu activitate economică, excepție facând doar contribuabilii care se află în suspendare de activitate sau sunt radiați din registrele organelor competente.

* în cazul unui imobil (sau mai multe imobile situate pe raza sectorului 4) cu o suprafață totală ocupată la sol mai mare de 2.000 m.p., proprietatea unei persoane fizice/juridice/alt tip de entitate, indiferent de forma de organizare  se va achita în plus o taxă  de 40 lei pentru fiecare metru cub ce depășește cantitatea de 1 metru cub lunar.

Important! În cazul persoanelor fizice care fac parte din asociațiile de proprietari sau de locatari, administratorii pot colecta de la acestia și, ulterior, plăti taxa de salubrizare în numele acestora.

BONIFICAŢII . Persoanele fizice sau juridice care achită integral taxa datorată pentru anul 2018 până pe 31 martie, inclusiv, vor beneficia următoarele bonificații:

 1. 20% pentru persoanele fizice
 2. 40% pentru toți proprietarii/utilizatori persoane juridice, cum sunt: orice tipuri de societăți comerciale, cooperativele de orice tip, organizațiile de orice fel, instituțiile publice, unitățile și instituțiile de învățământ de stat, confesional sau particular, unitățile sanitare, asociațiile, fundațiile, federațiile, cultele religioase, etc.
 3. 60% pentru toți proprietarii/utilizatorii persoane fizice care exercită orice tip de profesii liberale, și persoanele fizice autorizate să desfășoare activități economice, potrivit prevederilor legale privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, etc;

PROCEDURI. Taxa de salubrizare:

 • pentru persoanele fizice se calculează în funcție de numărul de persoane (inclusiv minori) ce locuiesc la o adresă. Pentru calcularea taxei de salubrizare, în cazul persoanelor fizice care nu fac parte din asociatii de proprietari/locatari, este necesară depunerea unei declarații disponibile şi în format electronic, atât pe site-ul primăriei, cât și cel al Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 4, ori de câte ori intervin modificări, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data apariţiei modificării . Pentru anul 2018, declarațiile se vor depune până pe 31 ianuarie, inclusiv. Excepţie fac cei care au depus deja declaraţia în anul 2017 şi la care nu au intervenit modificări.
 • pentru orice altă entitate indiferent de forma de organizare se calculează în funcție de codul de identificare fiscală și se reține la plată în sarcina titularului acestuia pe baza evidenţelor instituţiilor abilitate.

Taxa de salubrizare se va percepe de la proprietar în cazul unui imobil sau mai multe situate pe raza sectorului 4 cu o suprafață totală ocupată la sol mai mare de 2.000 m.p., acesta având și obligația depunerii declaraţiei. În această declarație se vor enumera toți beneficiarii serviciului de salubrizare ce au sediul social (activ/expirat), punctul de lucru (activ/expirat), indiferent dacă se desfăsoară sau nu o activitate economică la sediul sau punctul de lucru în imobilul respectiv

TERMENE DE PLATĂ. Taxa de salubrizare se va achita la fel ca și impozitele pe clădire, teren și mijloace de transport, în două rate, până la datele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv. De asemenea, neplata taxei de salubrizare la termenele prevazute atrage după sine majorări de întârziere precum și demararea procedurilor de executare silită.

Du povestea mai departe...

Comentarii

 1. Pierre
 2. Cetățean al sectorului 4
 3. Ipse
 4. Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.