Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

20

decembrie 2017

3

COMENTARII

De unde vine denumirea cârciumii La Banditu’

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Povești din cartierul Apărătorii Patriei

la banditu
Du povestea mai departe...

Am trecut aseară pe lângă Palatul Șuțu. Să știți că e frumos și pe dinafară, mai ales când pe gard sunt expuse povești și fotografii din zona Apărătorii Patriei, cu mici scăpări spre Piața Piscului. Este vorba despre expoziția documentară outdoor din cadrul proiectului „Istorii despre Apărătorii Patriei”, care este disponibilă până la 31 ianuarie 2018 în spațiul Muzeului Municipiului București de la Palatul Șuțu.

 

denumirea cârciumii La Banditu’

Sursa: Facebook@MuzeulMunicipiuluiBucurești

 

 

Una dintre poveștile expuse ne explică, prin cuvintele fiului lui Ion Lăzărescu (cel care a construit în 1934 cârciuma a cărei faimă avea să depășească în scurtă vreme granițele cartierului Apărătorii Patriei și chiar ale acelei prime jumătăți ale secolului XX, ajungând până în vremea noastră), de unde provine porecla de Banditu’:

De ce ne zice nouă Banditu’? Înainte se mergea la școală cu tăbliță și cu traistă. Pe drum, jucându-te, se ștergeau lecțiile. Într-o recreație, un neam de-al nostru s-a bătut cu un coleg dintr-o joacă și i-a dat un pumn de i-a curs sânge din nas… a șaptea zi, făptașul nu mai mergea la școală. Învățătorul a venit la taică-său să-i spună că fiul lui nu mai venea la ore. Tatăl s-a mirat căci îl știa că pleacă în fiecare dimineață, așa că a doua zi a mers cu el. Întrebat în fața clasei de ce nu a mai venit la școală, copilul a spus că i-a fost frică. Atunci învățătorul a exclamat: „uită-te, mă, ce copil ai, parcă ar fi un bandit, un criminal, să-l omoare p-ăstălaltul!”

Tatăl n-a mai zis nimic, și-a luat copilul și a plecat acasă. Părinții colegilor erau prieteni, toți locuiau pe străzile din apropiere și se mai întâlneau să bea o țuică la cârciuma bunicului meu din Vitan. Unde bem o țuică? se întrebau. Mergem la Banditu’! Și a rămas ca o poreclă care s-a transmis din generație în generație.

Povestea cârciumii La Banditu’ o puteți citi aici. 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Bratu ion
  2. Beatu ion
  3. Vintila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.