Mall-urile de altadata. Cele trei complexe comerciale din microraionul Nitu Vasile
Scris de Marilena, in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni
Constructia ansamblurilor de locuinte muncitoresti din Berceni a inceput cu microraionul Nitu Vasile, situat intre strazile Nitu Vasile, Secuilor si bulevardul Constantin Brancoveanu. Revista Arhitectura RPR din anul 1963 (nr. 85) dedica un articol complexelor comerciale construite odata cu blocurile de locuinte. Iata cateva fragmente din acesta:
“In urma cu un an, acest cartier- amplasat in imediata apropiere a intersectiei sos. Oltenita cu cal. Vacaresti, ocupand o suprafata de 29 ha pe un teren de forma aproape triunghiulara, intre str. Serg. Nitu Vasile, str. Secuilor si bd. Brancoveanu– era un vast teren, rar construit, cu mici casute in stare mediocra si insalubra.
Astazi, aici se ridica 36 blocuri de locuinte p+4 si p+8, armonios amplasate si colorate; strazi largi si alei asfaltate brazdeaza terenul, printre plantatiile care au ramas ca un vestigiu pitoresc al vechiului cartier.
In afara dotarilor culturale, atentia s-a indreptat indeosebi catre cele 3 complexe comerciale, judicios amplasate perimetral, pentru a deservi atat populatia noului cartier cat si populatia cartierelor limitrofe, existente inca, cu un aspect rural.
Magazinele sunt grupate in cladiri separate, numai parter, concentrarea lor in complexe comerciale prezentand avantaje insemnate: parterul blocurilor se reda locuintelor, magazinele sunt eliberate de servitutile structurale si de partiu (n.r. conceptie de ansamblu a unei lucrari de arhitectura), traveea (n.r. portiune dintro constructie care cuprinde doua puncte de reazem) și deschiderea dintre ele devine mai larga, magazinele fiind mai spatioase, adanci, bine dotate cu depozite, grupuri sanitare si vestiare, dimensionate in functie de capacitatea si numarul personalului de serviciu.
In linii mari s-a urmarit ca magazinele, al caror specific cere o aprovizionare cantitativ mare, sa-si grupeze anexele catre o curte de serviciu izolata de fluxul cumparatorilor.
Complexul comercial 1 este situat la intersectia strazii Secuilor cu bd. Brancoveanu. Datorita acestui amplasament compozitia sa dezvoltat in forma de L, avand latura mica catre bd. Brancoveanu si latura lunga catre str. Secuilor.
La coltul strazii a fost amplasat bufetul si bucataria de bloc. Bufetul are trei laturi vitrate, dintre care una spre un patio, catre care s-a prevazut si extinderea spatiului de consumatie in timpul verii.
Magazinele de tutungerie, paine, carne, loto-pronosport si bufetul inchid cele trei laturi construite ale patio-ului.
Magazinele de paine, carne, alimentar, legume-fructe au serviciile si depozitele grupate in jurul unei curti de sereviciu, inchisa catre interiorul microraionului de un gard decorativ, traforat.
Complexul comercial nr. 2, situat pe o strada curba (str. Serg. Nitu Vasile), pe partea interioara a ei, intr-un spatiu creat in adancime de blocuri p+4.
De-a lungul axei compozitionale a curtii interioare se insira, de o parte si de alta, intr-o alternanta si totodata o grupare de functiuni, magazinele: racoritoare, alimentar, tutungerie, legume-fructe, mercerie-parfumerie, carne si paine, care alcatuiesc intreg complexul.
Complexul comercial nr. 3 este situat pe str. Secuilor, dezvoltat mai mult liniar, de-a lungul strazii, si compus din magazine de legume-fructe, paine, lapte, racoritoare, carne, tutungerie, precum si un magazin pentru reparatii incaltaminte, reparatii tenico-metalice, coafor-frizerie si un local pentru I.A.L.
Combinarea luminii fluorescente cu cea incandescenta, precum si gradatia succesiva vor produce o senzatie vizuala placuta, accentuand punctele de atractie ale magazinelor. S-au prevazut, in afara complexelor, unele panouri decorative care cuprind reclamele luminoase cu firme de neon in diferite culori. Incalzirea complexelor comerciale se va face de la cele 4 centrale termice ale microraionului. Ventilatia va fi naturala, prevazandu-se posibilitatea deschiderii unor ochiuri de geam in vitrine.”
parintii mei au avut casa si teren pe Str.Secuilor, casa care a fost demolata abuziv, fara decret de demolare si fara sa li se dea vreo despagubire. Le-au fost luate actele de proprietate si din cauza asta ei nu au mai putut face dovada proprietatii si nu au mai putu recupera terenul de 250 mp, desi au dus dovezi de la ICRAL , de la FISC , de la RENEL , ca au figurat ca proprietari si au platit darile.
Au primit garsoniere cu chirie in Sos. Olteniței. Confiscarea actelor a creat mari probleme. Actele confiscate au fost o vreme într-o arhiva pe str. 11 iunie. Noi am apelat la o firma de soluționare a litigiilor și după mulți ani am obținut despăgubirile. Singuri ar fi fost imposibil.
La inceputul anului 1964 parintii mei au primit un apartament in cartierul Nitu Vasile aleea Secuilor nr 12 bloc 19 cu patru eteje si doua scari in fata dispensarului .
Am stat pana in octombrie 1978 .
Am locuit pe Aleea Secuilor nr. 13 in blocul 19 cu patru etaje din fata dispensarului , am invatat la Sc. gen . nr 96 intre anii 1963 – 1978