Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

21

aprilie 2016

21

COMENTARII

Povestea balamucului din Berceni

Scris de , in categoriaPovesti din Berceni

spitalul obregia
Transmite povestea mai departe...

 

Ospiciu Obregia Realitatea Ilustrata 04 nr 164 20 martie 1930

Circula de cateva zile pe internet fotografia cu medicul specialist neurochirurg Leon Danaila, surprins intr-unul din drumurile zilnice cu metroul bucurestean. Povestea savantului sarac, care a lucrat cu Constantin Arseni, care a operat pe creier o armata de oameni si inca mai profeseaza la Sectia Clinica de Neurochirurgie din cadrul Institutului National de Neurologie si Boli Neurovasculare a facut si ea cateva mii de kilometri in mediul online. 

O poveste mai putin cunoscuta este insa cea a institutiei la care ne gandim imediat cand auzim numele medicului Leon Danaila, a Balamucului sau a Spitalului 9, asa cum spunem in continuare, din obisnuinta, complexului de cladiri -destinate medicinei creierului- de pe soseaua Berceni, in apropierea Cimitirului Caramidarii Noi.

bust obregia Totul a inceput in 1906, cand profesorul Alexandru Obregia si primul-ministru Gheorghe Grigore Cantacuzino au propus o lege pentru infiintarea unui ospiciu pentru alienati langa Bucuresti, mai exact pe terenul detinut de Eforia Spitalelor Civile, intre Filaret si Vacaresti. Aceasta venea in indeplinirea unei legi mai timpurii (1892), care hotara necesitatea construirii a doua astfel de institutii, in Muntenia si Moldova, absolut necesare pentru imbunatatirea conditiilor de tratament a bolnavilor psihic.

In 1907 a inceput constructia unui spital de psihiatrie la standarde europene, dupa planurile concepute chiar de Prof. Obregia, dar izbucnirea Primului Razboi Mondial a intarziat inaugurarea acestuia pana in 1923. Denumirea oficiala era pe atunci Spitalul Central, iar Prof. Obregia i-a fost director pana in 1930, cand a venit la conducerea institutiei C.I. Parhon, medic endocrinolog si neuropsihiatru.

Odata cu schimbarea conducerii, ospiciul a capatat alt nume, Institutul de Boli Mentale, Nervoase si Endocrinologice din Bucuresti, apoi s-a intamplat ceva …oarecum bizar. In 1934, elevul lui Obregia, prof. Petre Tomescu a devenit director si a schimbat inapoi numele institutiei in Spitalul Central, iar o jurnalista de la revista „Realitatea Ilustrata” s-a internat o saptamana in ospiciu pentru un reportaj, prefacandu-se rapusa de melancolie si regretele unei iubiri pierdute.

inchisa printre nebuni realitatea ilustrata

Anul 1935 este important pentru institutie, pentru ca atunci s-au deschis, pe langa sectiile de psihiatrie si neurologie, alte doua sectii noi: cea de neurochirurgie, a dr. Dumitru Bagdasar, si cea de endocrinologie, a dr. Parhon. Sub indrumarea dr. Bagdasar s-a inchegat nucleul scolii romanesti de neurochirurgie, din care a facut parte si dr. Constantin Arseni. 

In 1936, poetul George Bacovia a fost internat pentru a doua oara la Spitalul Central, care, pentru ca nu-si mai schimbase numele de mult, a revenit in acelasi an la denumirea de Institutul de Boli Mentale, Nervoase si Endocrinologice.

Prin 1941, probabil pentru ca denumirea oficiala era prea stufoasa, Institutul era cunoscut mai mult ca Spitalul Central Mandravela, cum apare si in legenda unei harti a transportului bucurestean din acel an.

In 1951, Institutul de Boli Mentale, Nervoase si Endocrinologice a fost redenumit Spitalul unificat nr. 9 „Dr. Gheorghe Marinescu„, s-au construit noi cladiri, s-au infiintat noi clinici si s-au deschis noi sectii. Spitalul 9 a devenit unul dintre cele mai mari din Europa si un reper al cartierului Berceni. Eu, de exemplu, si acum numesc piata din fata spitalului pur si simplu „noua”. Unde ma duc sa-mi iau ceapa si rosii? Pai, la „noua”.

In 1975, dr. Constantin Arseni a creat in cadrul Spitalului 9 centrul de referinta national de neurochirurgie, denumit dupa mentorul sau, Prof. Dr. D. Bagdasar. Astazi il cunoastem drept Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni„.

In 1995 s-a desprins din Spitalul Clinic „Dr. Gh. Marinescu” (scapase de numarul 9 dupa revolutie), Clinica de Neurologie Institutul National de Neurologie si Boli Neurovasculare, despre care am aflat dintr-un interviu al dr. Leon Danaila ca a fost infiintata chiar pentru dumnealui, de catre dr. Arseni.

Iar astazi, dupa o istorie atat de zbuciumata, in care abunda numele unor reprezentanti extraordinar de valorosi ai medicinei romanesti, pe fostele pamanturi ale Eforiei Spitalelor Civile de la inceputul secolului trecut functioneaza Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Alexandru Obregia”, Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”, si Clinica de Neurologie.

Va asteptati la o poveste atat de complicata pentru un spital pe care multi il stim drept un simplu balamuc?

 

Sursa: „Complexul creierului”, Jurnalul National online, 22 nov 2005

„Neobisnuita poveste a lui Leon Danaila […]”, Gandul online, 17 iulie 2015

„Inchisa printre nebuni o saptamana”, Realitatea Ilustrata, 16 ian 1934

Transmite povestea mai departe...

Comentarii

 1. adrian
 2. razvan
  • Marilena
  • Dumitru Drăgan
 3. danemi
 4. Modoran Maria
  • Marilena
  • Niculae Visan
  • danemi
 5. dan
 6. Florin
 7. Marius
 8. Niculae Visan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *