Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

11

mai 2017

0

COMENTARII

Ce e de văzut la Noaptea Muzeelor în Sectorul 4

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

Du povestea mai departe...

Mai e puțin și se deschid porțile muzeelor în cea mai frumoasă noapte a anului, o noapte în care se celebrează arta, istoria, știința și creativitatea. Totuși, dacă nu vreți să plecați prea departe de casă în noaptea de 20 mai, iată ce puteți vizita gratuit în Sectorul 4.

Cimitirul Bellu

Centenar Titu Maiorescu (1917-2017) – Un traseu al memoriei

Programul cuprinde:

  • Ora 19:00: Deschiderea porților.
  • Orele 19:00-24:00: Tururi ghidate ale cimitirului și vizitarea expoziției Simboluri – Istorii ale vieții culturale.
  • Ora 20:00 – Recital de jazz (artist: Sofian Miron).
  • Ora 20:30 – Recital muzică clasică (tenor: Liviu Indricău).
  • Ora 21:00 – Vizionare film documentar Titu Maiorescu și apogeul literaturii române.
  • Ora 21:30 – Recital muzică instrumentală (cvartetul Cromatic).
  • Ora 22:00 – Vizionare piesă de teatru (Taxi Blues de Ana Maria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor).

Adresă: Calea Șerban Vodă, nr. 249, sector 4, București

 

Muzeul Municipiului București – Muzeul „Ligia și Pompiliu Macovei”

EVENIMENT SPECIAL:

 22:00 – Concert „Belles Chansons des Boulevards”, cu Dan Ardelean (pian) şi Diana Tudor (soprană)

COLECȚIA DE ARTĂ LIGIA ȘI POMPILIU MACOVEI

Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei reprezintă o incursiune culturală originală în epoci şi locuri diferite, colecţia fiind formată din: lucrări de artă plastică; sticlă, ceramică, metal, mobilier şi textile decorative din diverse perioade şi zone culturale; un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei dar şi o semnificativă bibliotecă de artă.

Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei se află în reşedinţa particulară a donatorilor, într-un imobil ridicat la începutul secolului XX, în stil eclectic francez, în apropierea Parcului Carol I. Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei este ultima intrată în patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti (1992) şi reprezintă viziunea de ambientare estetică a doi oameni de formaţie artistică.

Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei poartă vizitatorii într-o incursiune culturală originală în epoci şi locuri diferite, fiind formată dintr-o varietate impresionantă de obiecte valoroase: lucrări de artă plastică semnate de Ioan Andreescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Marcel Iancu, M.H. Maxy, Al. Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, J.Al. Steriadi, Iosef Iser, Ion Ţuculescu şi Lucian Grigorescu; sticlă, ceramică, metal, mobilier şi textile decorative din diverse perioade şi zone culturale; un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei, dar şi o importantă bibliotecă de artă.

Adresă: Str. 11 iunie nr. 36-38, sector 4, București

Muzeu Național Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida

leonida 4Muzeul Naţional Tehnic îşi aşteaptă vizitatorii, sâmbătă 20 mai 2017, între orele 10:30 – 18:30, într-o călătorie prin universul ştiinţei şi tehnicii dar şi al construcţiilor lego.

Vizitatorii vor putea să descopere drumul progreselor facute de om din cele mai vechi timpuri până în prezent, să cunoască primele tipuri de busole, să se familiarizeze cu denumirile uneltelor rudimentare folosite în minerit ca dârg, şaitroc, căuc, picon dar şi cu alte invenţii spectaculoase.

În acest drum de la curiozitate la ştiinţă, cei care ne vor trece pragul vor avea posibilitatea să admire creaţiile personale din piese LEGO, respectiv expoziţia temporară Under Construction – Etajul 2, construite de membrii RoLUG, dar si seturi oficiale din diverse teme LEGO. Mai în joacă … mai în serios, atât copiii cât şi adulţi vor avea prilejul să pătrundă într-o lume a creativităţii şi a descoperirilor.

Adresă: Str. Candiano Popescu nr. 2, sector 4, București

 

Noaptea muzeelor la Mărțișor (Orar: 10.00 – 22.00)

Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, un spațiu inedit datorită istoriei și amintirilor pe care le poartă cu ea, se află în casa în care a locuit poetul, unul dintre cei trei mari inovatori ai limbajului poetic românesc, începând cu anul 1930, și s-a întipărit în memoria locală sub denumirea de „Mărțișor”. Conform dorinței testamentare a scriitorului, începând cu anul 1974, aceasta a devenit casă memorială.

Adresă: Str. Mărțișor nr. 26, sector 4, București

 

Casa memorială „George și Agatha Bacovia”

Noaptea muzeelor 2017 (Orar: 10.00 – 22.00)

Sursa: www.mnlr.ro

Sursa: www.mnlr.ro

Casa în care a locuit poetul George Bacovia (1881-1957), în perioada 1933-1957, a devenit casă memorială în anul 1966. Din anul 1933, Bacovia s-a stabilit la București împreună cu soția sa, Agatha Grigorescu Bacovia (1895-1981), și unicul lor fiu, Gabriel, într-o casă modestă de pe strada Frăsinetului. Pe la începutul secolului XX, zona aparținea Comunei Șerban Vodă, fiind situată în suburbia Bucureștiului. Casa a fost construită cu ajutorul unui împrumut al soției, obținut de la Casa Corpului Didactic, iar construcția a durat aproximativ o lună, Agatha fiind diriginte de șantier. Casa a devenit muzeu încă din anul 1958, la un an după moartea poetului, datorită Agathei.

Adresă: Str. George Bacovia nr. 63, sector 4, București

Fundația Calea Victoriei

O noapte în Bucureștiul Interbelic

Fundaţia Calea Victoriei vă propune să descoperiţi povestea şi istoria Colegiului “Gheorghe Şincai”, unul dintre cele mai vechi şi prestigioase colegii din Capitală, aflat aproape de centrul Bucureştiului, într-o zonă învecinată Parcului Carol şi Tineretului.

Elevii liceului, împreună cu lectorii şi echipa fundaţiei, vă invită într-o călătorie în timp, în Bucureştiului interbelic, prin intermediul filmului, al muzicii clasice, al fotografiei, poveştilor, ţinutelor de inspiraţie interbelică şi multor alte surprize.

Publicul va avea ocazia să viziteze acest monument de arhitectură, ridicat în perioada interbelică de prima femeie architect – inspector general Virginia Andreescu Haret. Impozanta clădire a fost renovată şi modernizată recent, astfel încât vizitatorii se pot bucura de eleganta sală de spectacole, de vizitarea bibliotecii, a laboratoarelor multimedia, precum şi a cabinetelor directorilor, care păstrează mobilierul original de acum aproape un secol.

 Programul nopţii cuprinde următoarele activităţi (19:00-24:00):

 – Tururi ghidate prin Colegiu (19:00-24:00) –  descoperiți frumoasa clădire de patrimoniu braț la braț cu tinerii liceeni costumați în ținute interbelice. Tururile se reiau din 15 în 15 minute.

 – “Femei celebre ale României” (ora 20:00-21:00 – în Bibliotecă) – conferință și proiecţie de imagini de epocă, cu Anita Sterea, istoric

 -“Recital de arii și duete celebre” cu tânăra soprană Cristina Fieraru și baritonul Dan Macavei – (21:00-22:00 în Sala de Spectacole)

 “ Vânătoare de comori” prin Colegiu (ora 22:00-23:00)

  –Proiecția filmului “Titanic Vals” (1964), regizat de Paul Călinescu, după comedia omonimă scrisa de Tudor Mușatescu (22:30-24:00)

 De asemenea, pe tot parcursul serii vor fi proiectate concertele de gală organizate de Fundaţia Calea Victoriei cu Symphactory Orchestra și dirijorul Tiberiu Soare și se vor putea face fotografii în colțul retro special amenajat pentru acest eveniment.

Adresă: Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4, București – Colegiul Național Gh. Șincai

 

Liceul de coregrafie „Floria Capsali”

Muzeu viu (Orar: 20.00 – 22.00)

Un muzeu viu, dans în plină desfășurare, creație și muzică.

Astfel, putem “expune” o parte din secretele baletului avându-i alături pe elevii noștri în această noapte. Programul vizează galeria despre personalitatea Floriei Capsali, o diversitate a lecțiilor de balet, începând cu clasele mici și finalizând la cele de clasa a XII-a. Pot fi urmărite și variații sau pas-de-deux-uri și, desigur, tehnica de dans contemporan, dans românesc și dans de caracter.

Adresă: Strada Capitan Gh Preotescu nr 9, sector 4, București

 

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, București

Porți deschise la Castelul Țepeș din Parcul Carol I (Orar: 18.00 – 02.00)

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor organizează în data de 20.05.2017 evenimentul Porţi Deschise la Castelul Ţepeş din Parcul Carol I, începând cu ora 18.00.

Prin tradiţie, Castelul Ţepeş îşi deschide porţile anual în preajma Zilei Eroilor – sărbătoare naţională a poporului român, celebrată de Ziua Înălțării Domnului care va fi prăznuită pe data de 25.05.2017. Programul de anul acesta va include activităţi ce se circumscriu demersului general al instituţiei de marcare a Centenarului Primului Război Mondial: difuzarea unor filme documentar-istorice, expoziţie de pictură cu tema “Ecaterina Teodoroiu văzută prin ochi de copil”, expoziţia “România în Marele Război”, concert susţinut de elevii de la Liceul de muzică “Dinu Lipatti”, precum şi program de muzică de fanfară prezentat de Muzica Reprezentativă a Armatei.

Adresă: Str. Candiano Popescu nr. 6, sector 4, BUCUREȘTI

 

Sursa: www.noapteamuzeelor.ro

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.