Complexul Străduinței și primele blocuri din Berceni
Scris de Marilena, in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni
După ce Întreprinderea de Mașini Grele București a fost dată în folosință, în 1963, construcția ansamblurilor de locuințe muncitorești din Berceni a luat avânt, macaralele au început să suie-n zări și zeci de blocuri să râdă în soare argintii, vorba cântecului. Între străzile Nițu Vasile, Secuilor și bulevardul Constantin Brâncoveanu s-a construit primul microraion bercenar, cu locuri de joacă pentru copii, dotări comerciale și o alternanță interesantă de blocuri înalte și blocuri joase care forma ritmuri de volume. În centru, un grup de case vechi scăpase ca prin minune de tăvălugul demolărilor.
Mai jos, în vecinătatea străzii Aliorului, s-a dezvoltat un nou nucleu de locuințe, iar crearea unor noi artere de circulație dimensionate la cerințele acelei perioade a devenit o chestiune imperioasă. Între străzile Nițu Vasile și Turnu Măgurele s-a construit strada Emil Racoviță, perpendiculară pe strada cu același nume ca al complexului Străduinței.
Putem vedea pe o hartă a cartierului din 1966 primele ansambluri de blocuri bercenare (microraionul Nițu Vasile și ansamblul Berceni Sud 1): perimetrul arterelor Păduroiu-Secuilor-Olteniței, Secuilor-Bd.Constantin Brâncoveanu-Sg. Nițu Vasile și Bd. Alexandru Obregia (Metalurgiei)-Emil Racoviță-Turnu Măgurele (cu Complexul Străduinței). La acestea se adăugau câteva blocuri de-a lungul șoselei Giurgiului, iar în rest… case și iar case.
Până în 1968 fuseseră deja date în folosință peste 5600 de apartamente, din cele 15 000 proiectate. În deceniul următor au demolat și ultimele case vechi din zonele Drumul Găzarului, Almașul Mare și Luica, construind încă 7000 de apartamente în ceea ce avea să fie denumit ansamblul Berceni Sud 2.
A fost perioada de „explozie”.
Aproape tot Bucureștiul a fost construit în anii 1960-1975