Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

7

august 2017

0

COMENTARII

Ce se mai întâmplă cu Amfiteatrul de lângă Parcul Lumea Copiilor?

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

reabilitarea amfiteatru tineretului
Du povestea mai departe...

Anul trecut, prin toamnă, Amfiteatrul de lângă parcul Lumea Copiilor (îl știți, i se mai spune și Amfiteatrul părăsit, Locul drogațilorGroapa de gunoi), gospodărit de Primăria Capitalei, era cerut în administrare de către Primăria Sectorului 4 prin adresa 39380/1.09.2016 (precedată de o altă încercare eșuată de a-l prelua, în 2014, și de o propunere pentru reabilitare, în 2004):

„Solicităm respectuos să analizați oportunitatea transmiterii acestui obiectiv în administrarea Sectorului 4 București.

Precizăm că aceasă solicitare este făcută la solicitarea locuitorilor sectorului 4, având în vedere starea avansată de degradare existentă în prezent din zona străzilor Cetinei, Jirului și Cetățuia, locație în care nu s-a mai executat niciun fel de investiție din anul 1990.”

adresa-amfiteatru

 

 

A trecut aproape un an, de vreun răspuns din partea PMB nu știm nimic, însă unul din consilierii locali, domnul Guilhem Moulin, a inițiat o petiție online menită să susțină un viitorul apropiat un proiect de hotărâre privind solicitarea transmiterii Amfiteatrului în administrarea sectorului 4 care, după ce va fi votat în Consiliul local, va ajunge în Consiliul General al Municipiului București unde se va hotărî, în sfârșit, soarta construcției părăsite.

În teorie, dacă ar fi să ne luăm după Strategia Culturală a Municipiului București 2016-2026, construcția comunistă a fost inventariată de ArCub (Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București) ca spațiu potențial pentru activități culturale și creative, însă statutul juridic incert complică orice inițiativă. Chiar dacã amfiteatrul face parte din domeniul public, conform Planului Urbanistic Zonal, se pare cã mai face parte- concomitent- și dintr-o proprietate privatã, împreunã cu terenul aflat la vest de acesta (conform studiului de cartografiere a spațiilor care au șanse de reactivare culturalã, efectuat de Centrul de Cercetare al Universității de Arhitecturã „Ion Mincu”).

Amfiteatrul a fost construit în cadrul aceluiași proiect ca Ștrandul Copiilor, dar finalizarea acestuia în prima jumătate a anului 1989 a dus la blocarea activării lui culturale. După Revoluție a intrat în comă, la fel ca o mare parte din spațiile cu potențial din București, și de 13 ani autoritățile se fac că nu-l văd, în timp ce trîmbițează planuri despre construirea unor spații culturale noi. N-ați uitat că anul trecut, prin septembrie, doamna primar general Firea voia să înființeze câte un teatru în fiecare sector:

„Acum suntem în proces de identificare a unor locații care trebuie consolidate, reparate, reamenajate, (…) investiția fiind a Primăriei Generale a Capitalei, iar acolo unde chiar nu există nicio astfel de sală (…) se va demara construirea de la zero.”

Mda. Ca să vezi, tot în septembrie, la vreo câteva zile după adresa Primăriei Sectorului 4 de cerere a preluării Amfiteatrului în administrare, ce coincidență binevenită. Am putea crede că lucrurile s-ar fi putut mișca mult mai repede și într-un an să se renoveze construcția cu pricina, chiar și din investiția Primăriei Generale, dar… vorbim totuși despre orașul în care lucrările la un pasaj s-au prelungit cu vreo… ia să vedem, când trebuia să fie gata pasajul Piața Sudului? La sfârșitul anului 2015. Că doar unde ne grăbim?

Așa că, ceea ce putem face noi acum este să îi reamintim doamnei Firea că avem un amfiteatru și vrem să ne bucurăm de el, să mai organizăm câte un eveniment, să ne mai uităm la un film, din astea. Că și-așa, când văd halul în care a ajuns Bucureștiul acum, implicit Sectorul 4, cu aerul lui irespirabil, cu aglomerația infernală, cu parcările puține, cu parcurile din ce în ce mai chelite, cu sentimentul neplăcut că suntem ignorați, iar când nu suntem ignorați, suntem mințiți și lipsiți într-un fel sau altul de ceva ce ni se cuvine, mi se pare că numai niște locuri de relaxare cu aromă culturală, în care să ne scufundăm ca pliculețele de ceai, ne mai poate face un pustiu de bine. Începem cu niște semnături prin care cerem Primariei Sectorului 4 să facă toate demersurile pentru a obține dreptul de administrare al Amfiteatrului de lângă Parcul Tineretului de la Primăria Generala a Municipiului București?

Semnați aici!

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.