Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

28

februarie 2018

24

COMENTARII

De la flanele și șosete la zbenguială și merinde. Povestea Fabricii de Ciorapi Apollo de la Filaret

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din vremuri vechi

Fabrica de ciorapi Apollo
Du povestea mai departe...

În zona industrială de la Filaret se făceau în urmă cu un secol cei mai buni ciorapi și cele mai trainice flanele, în fabrica doctorului Ștefan Cerkez. Pe-atunci adresa întreprinderii era strada Suter nr. 19 (a nu se confunda cu Aleea Suter, care e chiar lângă Parcul Carol ), apoi, în a doua jumătate a secolului XX, când comuniștii au scos numele moșierului din denumire și l-au înlocuit cu al zeului Apollo, s-a „mutat” -doar pe hârtie, pe strada 11 Iunie, mai exact intrarea Ovidiu.

Poate ați fost pe-acolo. Acum toată lumea îi zice simplu, „Fabrica” (alături mai e un club, B52, care funcționează tot într-una din clădirile vechi).

Fosta fabrică de Ciorapi și Tricotaje „Apollo” a falimentat în 2004 și a fost reconvertită după trei ani într-un club simpatic, cu terasă largă și locuri de joacă pentru copii. E în drumurile mele, de ce să nu recunosc, când sunt concerte sau doar când vreau să mănânc și eu ceva cald, mai beau o bere, na, ca omul. Și mă tem că foarte puțini, prea puțini dintre cei care-i calcă pragul îi știu istoria, așa cum nici eu n-am știut până acum câteva zile că Fabrica a fost fabrică de ciorapi în secolul trecut, că nu ne spune nimeni la intrare și nici nu scrie pe undeva. Mai bine să las scris aici ce-am reușit să aflu, și cu cât se mai adună de la voi alte informații în comentarii, cu atât mai bine.

 

Fabrica de ciorapi Apollo

Sursa: Ghid București 1931

 

După peste 100 de ani de funcționare, în secolul XXI întreprinderea a dat faliment pentru că italianul care o cumpărase (cu 300.000 USD) nu a respectat contractul de privatizare. Ce vedeți acum în strada 11 Iunie e doar o rămășiță a fabricii. Mare parte din aceasta a fost demolată pentru construcția unor blocuri și a unei clădiri de birouri, o hală a fost vândută la fier vechi (www.businessmagazin.ro), iar pe scheletul clădirii administrative s-a construit un bloc de locuințe cu 4 etaje. Iată ce-și amintește o cititoare de-a noastră:

O parte a clădirilor fabricii a fost demolată, mai puțin clădirea adminstrativă, construită dintr-un ciment ce nu a putut fi demolat, astfel că pe scheletul clădirii s-a construit un bloc de locuințe, cu 4 etaje. O altă parte, cea industrială, a devenit multi-cunoscuta ” La Fabrica”, de pe strada 11 Iunie 1848. Părinții mei, amîndoi, au lucrat aici de la angajare pînă la pensionare, adică de la 20 de ani pînă la 55 și 57 de ani. Sora mea și cu mine am petrecut ani buni din copilărie în birourile și curtea fabricii. Mai mult, eu am fost la grădinița cu program săptămînal a fabricii ce se afla pe strada Cornelia, peste drum de Intrarea Ovidiu. Din ce îmi amintesc, casa în care funcționa grădinița a aparținut familiei Cerchez, proprietara fabricii.

 

Fabrica de ciorapi Apollo

Sursa: Ghid oficial București 1934

 

Fabrica de ciorapi Apollo

Fabrica de ciorapi și tricotaje a Dr. Ștefan Cerkez, ulterior denumită Apollo, 1924
Sursa: www.muzeuldefotografie.ro

 

Fabrica de ciorapi Apollo

Fabrica de ciorapi și tricotaje a Dr. Ștefan Cerkez, 1927
Sursa:http://fostulbucuresti.github.io/

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. silvia
  2. Iuliana
  3. maria
  4. maria
  5. maria
  6. Carmen
    • Silvia
    • Silvia
  7. Liviu David
  8. Maria
  9. albu Dumitru
  10. Culea Gheorghița
  11. Culea Gheorghița
  12. GIHINEA VALERICA
  13. DAN
  14. Stefan Bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.