Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

31

mai 2016

6

COMENTARII

Biblioteca misterioasa din Oraselul Copiilor

Scris de , in categoriaPovești din cartierul Tineretului

casa Orășelul Copiilor
Du povestea mai departe...

A-nceput de dimineata sa-mi dea tarcoale un dor de copilarie, ce n-am mai vazut de mult, dar nici nu m-am mirat prea tare. Pai, nu e maine Ziua Copilului? Ba da, cum altfel. Atunci se explica, mi-am zis si-am dat o raita prin Oraselul Copiilor.

Ce ma mai murdaream pe toata fata, si pe ochi chiar, cu vata de zahar, cand eram ghindoc. In masinutele busitoare urcam mereu cu tata, iar mama striga de pe margine sa avem grija, sa nu ne mai izbim asa tare de ceilalti. Si mi-amintesc ca eram destul de curajoasa, ma dadeam in toate comediile, mereu cu gura pana la urechi.

Azi am fost insa cuminte. N-am facut prapad decat intr-un corcodus, ca mi-era pofta de corcodele crude. Ce-am mai facut… m-am ciondanit cu o cioara care s-a uitat chioras la mine, cand i-am zis sa zambeasca la poza. Si cel mai important, m-am holbat cateva minute bune la casa din imagine, care e pentru mine din ce in ce mai misterioasa. Sa va spun si de ce.

 

Am intalnit pe un site varianta fostei biblioteci „Mihail Sadoveanu”, mai ales ca in pozele lor din interiorul casei se vede mobilierul tipic, cu sertare pentru fisele cartilor. Exista chiar si poze cu fise si carti din patrimoniu. Casa a fost retrocedata, acum este ingradita, parasita si pazita de un semn care anunta ca proprietatea cu pricina e privata. Va dati seama ca n-am indraznit sa intru, se pare ca nu mai sunt asa de curajoasa cum eram in copilarie. Eram gata sa cred explicatia cu biblioteca, dar parca ceva nu se leaga, pentru ca fostul sediu al bibliotecii orasenesti „Mihai Sadoveanu”, prin anii 60, a fost pe strada Slatineanu nr.16, intr-o cu totul alta parte a orasului, iar in prezent sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti e la Piata Romana. Oricat am scotocit, n-am gasit nimic despre o veche biblioteca in Parcul Tineretului.

 

Am dat apoi de alta ipoteza, cum ca aceasta ar fi fosta casa a Mariei Tanase, datorita apropierii cladirii de fosta strada Livada cu Duzi, care e de fapt putin mai sus, in Parcul Lumea Copiilor, unde crescuse privighetoarea. Oricat de ispititoare ar fi ideea, n-are cum să fie casa Mariei Tanase, pentru ca aceasta a fost demolata la nationalizarea din anii ’80.

casa Orășelul Copiilor harta Livada cu Duzi

1968

Una peste alta, oricat am cautat, n-am reusit sa gasesc ceva concret. Voi stiti povestea acestei case?

 

Surse info:

„Bucuresti. Ghid”, Ed. Meridiane, 1962

www.libertatea.ro/ultima-ora/desi-au-primit-despagubiri-in-valoare-de-18000000-eur-nepotii-mariei-tanase-traiesc-in-saracie-534820

www.reptilianul.blogspot.ro

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. cristi
  2. Dan
  3. mihaela
  4. Liliana
  5. Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.