Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

5

februarie 2018

2

COMENTARII

În interbelic bodegă, în comunism dispensar, azi ruină. Casa de pe Pictor Ștefan Dimitrescu 47

Scris de , in categoriaPovești din cartier Berceni

case vechi Berceni- pictor Ștefan Dimitrescu
Du povestea mai departe...

O plimbare pe strada Pictor Ștefan Dimitrescu va scoate în cale celui care știe să ridice ochii din asfalt o casă cu o arhitectură specifică perioadei interbelice și cu un farmec indiscutabil. Pereții îi sunt jupuiți, storurile mereu coborâte acoperă pudic un interior misterios, iar inscripția de pe fronton D. 1934 D ne transportă direct în perioada de început a cartierului Berceni, când strada purta numele unuia dintre întemeietorii așezării, Barbu Păltineanu.

Citește și Povestea părții vechi a cartierului Berceni

 

casa pictor Ștefan DimitrescuPrimul nume al uliței a fost însă Nucului. Pe aici îi plăcea moșierului Păltineanu să se plimbe, și aceasta a fost una dintre primele străzi pavate din noul cătun. Apoi a primit numele avocatului Barbu Păltineanu și, din 1966, nomenclatorul stradal a înregistrat-o sub denumirea Pictor Ștefan Dimitrescu. Artistul care a nășit strada cu pricina a fost un pictor și desenator prieten și coleg de generație cu Nicolae Tonitza.

Pe simplybucharest.ro am găsit reperele care ne ajută să trasăm doar conturul poveștii acestei clădiri. Din păcate, mai multe detalii nu am reușit să aflu, însă, dacă aveți prin desaga cu amintiri vreuna care să ne ajute s-o fixăm mai bine în trecutul cartierului nostru, ar fi minunat.

Probabil construită în 1934, așa cum menționează inscripția, casa apare în 1950 ca magazin de coloniale și bodegă a domnului Drăgoiu D.

În anii 1965 și 1966 clădirea apare în documentele vremii ca dispensar –Circumscripția medico sanitară nr. 157 adulți și copii.

 

casa pictor Ștefan Dimitrescu

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. John Bentz
  2. Melania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.