Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

7

martie 2023

2

COMENTARII

Cum vede Inteligența Artificială cartierul Berceni? Azi am avut o discuție interesantă cu ChatBot-ul Microsoft!

Scris de , in categoriaActualitate, Jurnal de Berceni, Povești de azi

Du povestea mai departe...

Toată lumea vorbește despre inteligența artificială zilele astea. Așa că mi-am spus, de ce să nu pun și eu la test inteligența artificială și evident că nu puteam să aleg altă temă de polemică decât Berceniul. Ce știe AI-ul despre cartierul nostru? Ei bine, am avut câteva suprize, recunosc. Unele atât de plăcute încât m-am umflat în pene de era să fac poc, altele mai puțin plăcute, și o să vedeți în continuare de ce. Cum n-am mai avut timp să scriu despre istoria cartierului, bașca mi se pare că am început să epuizez toate subiectele demne de luat în seamă, am zis să sar din barcă (sau gardul, cum ar spune unii), măcar o dată și să mă joc puțin cu noile tehnologii. Ia să vedem ce a iesit și ce știe ”Terminator” despre noi.

Am folosit Bing de la Microsoft pentru că americanii au făcut o chestie deșteaptă tare, adică au implementat inteligența artificială și ChatBot-ul direct în motorul de căutare al companiei. Și zău așa, nu se descurcă deloc rău, deși o mai dă în bară cu una alta. Ce trebuie să știți de la bun început este că răspunsurile generate de bot sunt bazate pe scanarea articolelor publicate deja pe internet, dar dincolo de asta robotul este capabil să facă ceva conexiuni între informații și să genereze niște texte drăguțe. Trăiască algoritmul!

”Scrie un text despre cartierul Berceni – asta a fost prima interogare a chat-ului. Ce să vezi, în câteva secunde avem o mică sinteză pe subiect (bine, informațiile generate nu-s tocmai corecte, dar trecem peste pentru că elevul virtual e abia la gradiniță), dar mai interesant este că AI-ul are chef de vorba și, după raspunsul succint, întreabă ce anume vrem să aflăm mai exact:

Așa că i-am spus ca mă interesează istoria cartierului Berceni” și s-a executat:

Și pentru că m-a întrebat ce perioadă istorică mă interesează, i-am spus că 1950 – 2023:

Am plusat apoi și i-am cerut să îmi dea detalii despre cultura și tradițiile cartierului Berceni. Aici recunosc că mi s-a cam rupt filmul. Da, mie, nu AI-ului! Vedeți voi singuri de ce în captura de mai jos, în care îmi dă cu Manelele în cap mai ceva decât cu leuca 🙂 Reversul medaliei, acum ajung și la partea în care mă umflu-n pene. Pentru că AI-ul nu doar că vorbește despre BercenidePoveste, ci îmi face reclamă serioasă 🙂 punând proiectul meu de suflet în categoria ”elemente culturale și tradiționale”, ca ”proiect cultural care vizează culegerea și valorificarea povestilor și instoriilor oamenilor din cartier, pentru a păstra și promova memoria și identitatea lor”. Nu-i rău, zic 🙂

Dar să revin la treaba cu manelele, că m-am enervat dom’le, serios acum. Așa că i-am cerut să explice de ce afirmă că ”manelele sunt apreciate în Berceni”:

Pentru moment, mă resemnez și semnez și eu, precum Andrei Pleșu, ”fără entuziasm”, concluzionând doar că AI-ul Microsoft este mai manelist decât credeam. Înțeleg totuși că poate fi educat, ceea ce înseamnă, nu-i așa, că nu-s pierdute chiar toate speranțele.

Promit, însă, că voi reveni și cu alte discuții ”artificiale”, dacă ideea vi se pare una demnă de atenție.

Chiar așa, voi ce credeți că ar trebui să-l întreb pe acest Pinocchio virtual în legătură cu Berceniul nostru cel de toate zilele?

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Gabi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.