Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

14

martie 2016

8

COMENTARII

Cine-a zis ca Berceniul e Berceni?

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

denumirea cartierului Berceni
Du povestea mai departe...

 

 

Daca istoria ar fi semanat cat de putin cu matematica, atunci am fi stiut cu certitudine de unde vine numele cartierului Berceni. Sau, daca istoria ar fi avut bunul simt sa-si mai faca niste selfie-uri din cand in cand, tot am mai fi avut o sansa pentru a afla cine-a zis pentru prima data ca Berceniul e Berceni si nu altceva.

Cea mai simpla explicatie, pe care o dau de regula bunicii mitraliati de nepoti cu “de ce”-uri, ar fi ca pe vremuri, in zona de astazi a cartierului, erau multe paduri, adica bercuri, din maghiarul berek. Tot din zona lingvistica, dar data probabil de vreun bunic mai poznas, ar fi explicatia ca pe-aici umblau cainii cu coada taiata, adica berci. De data aceasta, termenul berc se presupune ca are provenienta germana. Acelasi cuvant poate descrie si caciulile tesite, deci nu ne impiedica nimeni sa ne imaginam ca poate, cine stie, pe pamanturile Berceniului obisnuia sa umble o gasca de glumeti care tuflea fesurile oamenilor. Un fel de precursori ai baietilor de cartier de astazi.

Daca las totusi presupunerile deoparte si verific ce spun documentele istorice, pot demasca unele necunoscute. De lamurit insa, ne-om lamuri definitiv abia cand o sa ne dam cu masina timpului mai des decat ne dam cu metroul.

Intr-un document din anul 1578 apare numele unei asezari a boierilor Cretulescu, Berceni. Numai ca nu se refera la terenul pe care s-a dezvoltat cartierul nostru, ci la comuna Berceni de astazi, din sud estul judetului Prahova. De data aceasta, numele asezarii se pare ca avea legatura cu strangerea birurilor, treaba indeplinita in acele vremuri de catre un birciu.

Cea mai detaliata explicatie posibila are insa legatura cu Rascoala Curutilor (1703-1711) impotriva dominatiei habsburgice, condusa de principele Transilvaniei, Francisc Rákóczi al II-lea. Dupa refuzul regelui Frantei, Ludovic al XIV-lea, de a ajuta partea ungara, armata lui Rákóczi se imprastie, iar o ceata de husari, in fruntea careia se afla groful Miklos Bercszeny, se refugiaza in sudul Bucurestiului. Domnitorul Constantin Brancoveanu le-a oferit o bucata de pamant dincolo de Manastirea Vacaresti, si astfel ar fi aparut satul Berceni, botezat dupa numele nobilului.

Acum, ce sa zic, eu sunt multumita ca nu se stie cu certitudine de ce se numeste Berceniul Berceni. Uitati-va si voi cate povesti putem spune numai despre denumirea cartierului, daramite despre cartier si oamenii lui.

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Niculae Visan
    • Marilena
    • Bercsényi Miklós
  2. Cristian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.