Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

5

aprilie 2018

0

COMENTARII

Primul automobil aerodinamic din lume se găsește în Parcul Carol

Scris de , in categoriaPovești din Filaret

primul automobil aerodinamic Aurel Perșu
Du povestea mai departe...

Primul automobil aerodinamic din lume se găsește în Parcul Carol, expus în Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida”, încă din anul 1969.

Inginerul Aurel Perșu l-a brevetat în Germania, în anul 1924. Acesta a parcurs cu automobilul în formă de picătură de apă (forma considerată de inginer perfectă din punct de vedere aerodinamic) peste 120.000 km. Maşina atingea o viteză maximă de 80 km/h şi, datorită lipsei diferenţialului, la care a renunțat datorită distanței reduse dintre roțile din spate, putea lua viraje foarte strânse cu 60 km/h în deplină siguranţă. Consumul de combustibil a fost estimat de specialişti undeva la 5 litri/100 km, lucru remarcabil pentru un motor pe benzină cu cilindreea de 1400 cm3. 

Ford și General Motors au vrut să cumpere patentul invenției inginerului român, însă acesta a refuzat să-l vândă pentru că giganții industriei de automobile nu au garantat și comercializarea primului automobil de formă aerodinamică cu patru roți montat înăuntrul formei aerodinamice, cum era denumit oficial.

Cât de extraordinar este acest automobil cu o formă neobișnuită? E suficient să ne gândim că astăzi, un Ferrari abia se apropie de coeficientul aerodinamic atins de mașina-picătură a lui Perșu în urmă cu aproape un secol, de 0,22.

Aurel Perșu a adus automobilul în România și l-a donat, în stare de funcționare, Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida”. Îl puteți vedea de miercuri până duminică, între orele 10:30 și 18:00 (mai puțin în ziua de Paște, bineînțeles), în clădirea muzeului din Parcul Carol, care – apropo! – a fost construită în anul 1935.

primul automobil aerodinamic din lume Aurel Perșu față

Sursa: www.mnt-leonida.ro

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.