Sirenele de alarmare în caz de dezastru din sectorul 4 intră în revizie
Scris de Marilena, in categoriaJurnal de Berceni
Cele 10 sirene de alarmare a populației, amplasate pe raza sectorului 4 al Municipiului București, vor fi acționate în perioada 18 – 25 august a.c., în timpul unor exerciții de revizie, anunță primăria locală.
Este vorba despre alarmele care anunță un dezastru, precum un cutremur major, o inundație sau un atac aerian, și care în sectorul 4 nu se prea aud. În luna aprilie a avut loc un exercițiu național în care au fost testate sirenele de avertizare. Rezultatul a fost mai mult decât îngrijorător. Mai mult de jumătate din populația Capitalei nu s-ar putea adăposti în timp util în cazul unui atac aerian sau unei calamități, pentru că nu ar auzi sirenele.
Din cele șase primării de sector, cinci au fost amendate de Inspectoratul pentru situații de urgență pentru că nu au luat măsurile necesare pentru ca aceste dispozitive vitale pentru siguranța oamenilor să fie funcționale. Primăria sectorului 4 s-a numărat printre instituțiile care nu au avut grijă ca sistemul de alarmare să funcționeze.
Și asta nu e tot. Sunt 400 de sirene amplasate în București, dar 320 sunt din cele vechi, care ori nu mai funcționează, ori abia se aud. În plus, acestea nu se acționează dintr-un centru de comandă al primăriei sau al pompierilor, ci sunt declanșate de administratorul blocului, pe care îl alertează în prealabil autoritățile locale. Timpul scurs între declararea stării de urgență și alertarea efectivă a oamenilor depășește 10 minute, spre deosebire de cele 2 minute în care se declanșează sirenele cu acționare centralizată.
Ca și cum nu ar fi fost suficient, o mare parte din bucureștenii care aud cele câteva zeci de sirene nu știu și nu îi interesează de ce sună, ce dezastru anunță și ce ar trebui să facă.
Ultima dată când bucureștenii au ignorat sirenele de alarmare, aproape 3000 mii de oameni au murit într-o singură zi.
Ziua de 4 aprilie 1944.
În acea dimineață chiar se desfășurase, în bune condiții, un exercițiu de alarmare. Al doilea război mondial ajunsese și pe pământul românesc, dar frontul era departe de București și după ce locuitorii au respectat -în timpul exercițiului – cerințele Apărării Pasive, și-au văzut mai departe de treburi. Când au auzit din nou sirenele dând, mai întâi, semnalul de prealarmă, le-au ignorat. Abia la al doilea semnal, de alarmă, grăbiți de agenții Apărării Pasive, s-au îndreptat spre adăposturi.
A urmat un raid anglo-american care a spulberat mii de case, a distrus numeroase cartiere și a lăsat în urmă 2942 morţi şi 2126 răniţi. Bombele aliaților au căzut pe București până în august, când a venit rândul celor germane. În livada lui Arghezi de la Mărțișor fusese amplasată o baterie de artilerie antiaeriană, așa că idilica așezare de pe Dealul Piscului devenise una dintre țintele atacurilor. Unul din locuitorii Mărțișorului își amintește că, atunci când se dădea alarma, Tudor Arghezi mergea împreună cu soția sa, Paraschiva, spre adăpostul „din malul închisorii Văcărești” (care se vede în prima fotografie de mai jos).
Revenind la situația deloc roz a sirenelor de alarmare din prezent, IGSU a decis ca, începând cu luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, între orele 10.00-11.00, să fie acționate sistemele de alarmare publică din toată țara pentru verificarea acestora și îmbunătățirea modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.
Revizia care are loc la nivelul sistemelor de alarmare publică în caz de dezastru din sectorul 4 vor include probe acustice și vocale.
Amplasarea sirenelor antiaeriene în sectorul 4 este următoarea:
Intersecția dintre strada Panselelor și Șoseaua Olteniței;
Bd. Mărășești, nr. 42, bl. 1, sc. 1;
Bd. Gheorghe Șincai, nr. 2, bl. 4, sc. 3;
Șoseaua Berceni, nr. 43, bl. 109, sc. 1;
Șoseaua Giurgiului, nr. 104-116, bl. 5;
Șoseaua Berceni/ Big Berceni;
Strada Viorele, nr. 4, bl. 22, sc. 1;
Șoseaua Brâncoveanu, nr. 12;
Bd. Mărășești, nr. 4-6;
Bd. C-stin Brâncoveanu, nr. 20.
Există patru tipuri de semnale de alarmare, pe care le puteți identifica astfel:
ALARMĂ LA DEZASTRE
5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde între ele.
PREALARMĂ AERIANĂ
3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele.
ALARMĂ AERIANĂ
15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.
ÎNCETAREA ALARMEI
Un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.
După fiecare sunet de alarmă populaţia este anunţată, prin megafoane, de pericolul pentru care s-a dat alarmare şi primeşte şi indicaţii de cum trebuie să se comporte.Vocea care poate avertiza populaţia în caz de alarmare îi aparţine primarului localităţii. În cazul în care primarul nu poate face acest lucru, el are obligaţia să desemneze o persoană care să-l înlocuiască.
Alarmare în caz de inundaţii
– Închideţi uşile şi ferestrele pentru a încetini pătrunderea apei şi a limita pagubele;
– Debranşaţi instalaţiile de electricitate şi de gaz pentru a evita electrocutarea sau explozia;
– Urcaţi la etajele superioare cu: apă potabilă, alimente, acte de identitate, aparat de radio cu baterii, lanternă, baterii de schimb, îmbrăcăminte călduroasă, medicamentele personale pentru a aştepta forţele de intervenţie în cele mai bune condiţii;
– Nu folosiţi liftul pentru a evita blocarea;
– Ascultaţi posturile de radio pentru a cunoaşte instrucţiunile de urmat;
– Fiţi gata să evacuaţi zona la cererea autorităţilor;
– Nu mergeţi la şcoală să vă căutaţi copiii, şcoala se ocupă de ei;
– Nu telefonaţi: lăsaţi liniile libere pentru forţele de intrevenţie
Alarmă aeriană
La locul de muncă:
– Se întrerupe iluminatul exterior şi interior, cu excepţia iluminatului camuflat;
– Se ridică masca contra gazelor şi se trece în poziţia de marş;
– Se ocupă cât se poate de repede locul în adăpost;
– Conducătorii mijloacelor de transport în comun sunt obligaţi să oprească imediat, să deschidă uşile autovehiculelor, să se grăbească spre cel mai apropiat adăpost.
În locurile publice:
– Să se asculte cu atenţie comunicatele protecţiei civile despre locurile cele mai apropiate de adăpostire şi să se îndrepte către acestea.
Acasă:
– Se opreşte gazul, se deconectează aparatele electrice şi sursele de iluminat;
– Se stinge focul în sobe;
– Se ia trusa sanitară, documentele de identitate, rezerva de apă şi alimente şi se intră cât mai repede în cel mai apropiat adăpost.
Accident industrial
– Intraţi în clădirea cea mai apropiată. Nu rămâneţi afară sau într-un vehicul pentru a evita inhalarea produselor toxice.
– Etanşaţi toate golurile de introducerea a aerului (uşi, ferestre), opriţi ventilaţia pentru a împiedica intrarea produsului toxic în locuinţă;
– Îndepărtaţi-vă de uşi şi ferestre pentru a vă proteja de o eventuală explozie exterioară;
– Utilizarea flăcării şi a fumatul sunt strict interzise.
Surse: www.resboiu.ro