Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

15

august 2017

0

COMENTARII

O școală din Berceni, construită pe locul unui fost cimitir

Scris de , in categoriaCopilaria in Berceni, Jurnal de Berceni, Povești din anii comunismului

Du povestea mai departe...

În anii 60, când au început să fie construite ansamblurile de locuințe din Berceni, în perimetrul format de bulevardul Metalurgiei, șoseaua Turnu Măgurele și noua stradă Emil Racoviță, în apropierea „balamucului” numit pe-atunci Spitalul unificat nr. 9 „Dr. Gheorghe Marinescu”, a fost descoperit un vechi cimitir. Mai exact, în spatele blocului O4, unde se află astăzi Școala nr. 189 „Alexandru Odobescu”, aflăm din ziarul Cotidianul.

Iar unde este Şcoala nr. 189, în spatele blocului O4, pe întinderea respectivă a fost un cimitir. Când au mai fost făcute construcții, au fost găsite oseminte. Cei care săpau erau lipoveni, deoarece erau foarte muncitori și erau folosiți la muncile acestea. Și erau lipoveni în toată Capitala, nu doar aici. Doar lipovenii se ocupau cu aşa ceva, nu erau alți oameni – erau bărboși și vorbeau lipovenește, adică o rusă combinată cu româna”, povestește domnul Ioan.

Inaugurată în 1965, școala nr. 189 se află în apropierea Complexului Străduinței, un reper important al zonei. Înainte de construirea acestuia, în zonă nu existau deloc magazine, așa că în fața blocului O4 venea un autobuz cu alimente de primă necesitate pentru aprovizionarea locuitorilor.

Începând din anul 1809, în timpul ocupației rusești, s-a pus pentru prima dată problema scoaterii cimitirelor în afara Bucureștiului, pentru a combate epidemiile. Pe vremuri, înmormântările se făceau lângă biserici, în oraș, iar locuitorii s-au împotrivit la început noilor legi, temându-se că mormintele celor dragi vor fi profanate. După ce a început să funcționeze cimitirul Bellu, în 1858, guvernul a poruncit tuturor parohiilor să mute cimitirele bisericești dincolo de barierele orașului, însă printre locurile stabilite în acest scop nu se număra și cel unde a fost construită peste o sută de ani mai târziu Școala nr. 189. Este însă posibil ca mormintele să fi aparținut unui vechi cimitir sătesc.

Vedere din curtea școlii 189, anul 1965

Vedere din curtea școlii 189, anul 1965

 

complex straduintei (1)

Complexul Străduinței în construcție, anul 1965

 

 

 

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.