Biblioteca misterioasa din Oraselul Copiilor
Scris de Marilena, in categoriaPovești din cartierul Tineretului
A-nceput de dimineata sa-mi dea tarcoale un dor de copilarie, ce n-am mai vazut de mult, dar nici nu m-am mirat prea tare. Pai, nu e maine Ziua Copilului? Ba da, cum altfel. Atunci se explica, mi-am zis si-am dat o raita prin Oraselul Copiilor.
Ce ma mai murdaream pe toata fata, si pe ochi chiar, cu vata de zahar, cand eram ghindoc. In masinutele busitoare urcam mereu cu tata, iar mama striga de pe margine sa avem grija, sa nu ne mai izbim asa tare de ceilalti. Si mi-amintesc ca eram destul de curajoasa, ma dadeam in toate comediile, mereu cu gura pana la urechi.
Azi am fost insa cuminte. N-am facut prapad decat intr-un corcodus, ca mi-era pofta de corcodele crude. Ce-am mai facut… m-am ciondanit cu o cioara care s-a uitat chioras la mine, cand i-am zis sa zambeasca la poza. Si cel mai important, m-am holbat cateva minute bune la casa din imagine, care e pentru mine din ce in ce mai misterioasa. Sa va spun si de ce.
Am intalnit pe un site varianta fostei biblioteci „Mihail Sadoveanu”, mai ales ca in pozele lor din interiorul casei se vede mobilierul tipic, cu sertare pentru fisele cartilor. Exista chiar si poze cu fise si carti din patrimoniu. Casa a fost retrocedata, acum este ingradita, parasita si pazita de un semn care anunta ca proprietatea cu pricina e privata. Va dati seama ca n-am indraznit sa intru, se pare ca nu mai sunt asa de curajoasa cum eram in copilarie. Eram gata sa cred explicatia cu biblioteca, dar parca ceva nu se leaga, pentru ca fostul sediu al bibliotecii orasenesti „Mihai Sadoveanu”, prin anii 60, a fost pe strada Slatineanu nr.16, intr-o cu totul alta parte a orasului, iar in prezent sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti e la Piata Romana. Oricat am scotocit, n-am gasit nimic despre o veche biblioteca in Parcul Tineretului.
Am dat apoi de alta ipoteza, cum ca aceasta ar fi fosta casa a Mariei Tanase, datorita apropierii cladirii de fosta strada Livada cu Duzi, care e de fapt putin mai sus, in Parcul Lumea Copiilor, unde crescuse privighetoarea. Oricat de ispititoare ar fi ideea, n-are cum să fie casa Mariei Tanase, pentru ca aceasta a fost demolata la nationalizarea din anii ’80.
Una peste alta, oricat am cautat, n-am reusit sa gasesc ceva concret. Voi stiti povestea acestei case?
Surse info:
„Bucuresti. Ghid”, Ed. Meridiane, 1962
www.libertatea.ro/ultima-ora/desi-au-primit-despagubiri-in-valoare-de-18000000-eur-nepotii-mariei-tanase-traiesc-in-saracie-534820
www.reptilianul.blogspot.ro
Nu cunoastem povestea acestei case dar suntem dornici dsa o aflam si suntem siguri ca tu vei reusi sa gasesti mai multe detalii despre ea.
Am copilarit in zona , casa a fost mereu locuita in trecut , insa de aproximativ zece ani ( poate mai mult ) nu am mai vazut pe nimeni acolo. Casa ar fi superba daca ar fi renovata , pe vremuri se putea observa un cerdac clasic cum putine case au mai pastrat , pacat ca se darama datorita nepasarii sau cine stie ce interese financiare sunt si acolo sub mantaua retrocedarilor…cred ca balariile crescute sunt lasate intentionat ,ptr. ca intr-o buna zi sa dispara . O soarta asemanatoare s-a petrecut si cu fosta Gara din Orasel , daramata , desi arata superb si era o pata de romantism intrun cartier cu blocuri de tip comunist.
Mda, e teribil de frustrant. Deci de peste 10 ani e parasita…
Nu m,-am gandit niciodata ca aceasta casuta a fost candva biblioteca. Cu atat mai trist ca a ajuns intr-un asemenea stadiu.
Nu, nu e casa Mariei Tanase..Era vecina cu mama mea. Strada a fost rasa în totalitate în 1984…Pe locul ei se afla azi leaganele din parcul Lumea Copiilor…
Eu am auzit povestea cum că ar fi casa Mariei Tănase. Ar fi de patrimoniu național și de aceea nu a fost demolată până acum. Până în 90 și ceva a fost locuită de rromi sau oameni ai străzii. După ce au fost evacuați cu scandal. Este in paragină și a fost incendiată,dar tot n-a căzut. Nu au voie sa o demoleze și așteaptă să cadă singura sa înstrăineze terenul. Nu m-aș mira în câțiva ani sa apară un alt bloc in parc.