Casa memorială Tudor Arghezi, locul unde viața se vede ca un fum colorat
Scris de Marilena, in categoriaJurnal de Berceni, Musai de vizitat in Berceni, Povești din cartier Berceni
Întrebarea nu este dacã te duci la Mãrţişor, ci când te duci la Mãrţişor. Eu vã recomand sã mergeţi când se destrãbãleazã ciresele-n livada lui Arghezi, dulci sau mai amare, cãrnoase, de un roşu-nfierbântat. Luati douã ore dintr-o zi, dacã puteţi lua o orã roşie şi una albã, sã le-mpletiţi în mãrţişor, cu atât mai mult o sã se bucure Cel ce a Potrivit Cuvintele, mii de cuvinte, în unele din cele mai puternice versuri ale literaturii române. Mergeţi pe Dealul Piscului, lãsaţi în urmã gãlãgia și claxoanele, intraţi pe Vestitorului, cã vã scoate direct în Mãrţişor, si o sã vedeţi poarta casei. Intraţi în curte și inspiraţi adânc.
Se simte?
E altã lume.
E lumea lui Arghezi. Ce norocoşi suntem cã ne-a binecuvântat pãmântul cu slova sa pişcãtoare, crudã și viguroasã.
Povestea de la Mărțișor. Casa memorială Tudor Arghezi
Asa de mult și-a dorit scriitorul sã ridice casa pe Dealul Piscului, cã nici vecinãtatea Închisorii Vãcãreşti, pe unde a trecut si dumnealui, n-a înclinat balanţa spre Nu.
Cele aproape douã hectare de teren cumpãrate în 1926 erau în plinã mahala, fãrã apã, fãrã electricitate, fãrã canalizare, fãrã stradã, fãrã trotuar… Nici bani destui sã termine dintr-o datã de construit casa n-avea, dar familiei îi ajungeau douã camere, cât reusiserã sã încropeascã pânã în 1930, când s-au mutat cei patru: Tudor si Paraschiva, Mitzura si Baruţu. Dar ce zic eu cei patru… erau cu zecile, cãci cãţeii, pisicile, raţele, vacile si celelalte vieţuitoare intrau cu toate la numãrãtoare, iar asupra tuturor se revãrsa dragostea familiei lui Arghezi.
Casa a terminat-o în doisprezece ani, mai o carte, mai o camerã, copãcel, copãcel. Nu era așa mare grabã. Îl mai delegaserã si vecinii sã le rezolve din rugãminţi, sã scoatã mahalaua din negura nepãsãrii autoritãţilor.
Asa au avut cei de la Mãrţisor electricitate, strãzi pietruite, ba chiar tramvai pe Olteniţei si autobuz pe Vãcãresti, datoritã lui Arghezi. Si numele strãzii, la fel, tot scriitorul l-a ales, de la obiceiul fetelor de a agãţa snururi colorate în primii pomi înfloriţi, ca sã întâlneasca mai repede sortitul. Dacã tot era plin de mãrţisoare în copacii de pe Dealul Piscului, atunci de ce sã nu se numeascã asa strada unde-si fãcuse scriitorul casa? A vorbit cu primarul si astfel si-a primit drumul numele primãvãratic.
Nici nu stiu cum sã fac acum, sã vã arãt întâi pozele sau sã vã povestesc despre biblioteca lui Arghezi? Sã vã spun cum am stat câteva minute pe o bãncuţã, în faţa mormintelor scriitorului, soţiei Paraschiva si fiicei Mitzura, gândindu-mã asa… aiurea? Sã vã arãt stupii si sã încerc sã-mi amintesc câteva versuri din minunatul volum de poezii care mi-au indulcit copilãria, Prisaca? Sã vã mãrturisesc cã am cunoscut si o pisicuţã care puturoşea sub foişorul îndrãgit de Arghezi? De domnul Arghezi, asa m-am trezit spunând, într-o discuţie cu unul din angajaţii muzeului, dupã ani întregi în care, la ora de limba si literatura românã, îl chemam camaradereşte în comentarii, pe numele de familie, Arghezi si atât.
De fapt, nu vreau sã vã dau prea multe detalii despre ce puteti vedea în colecţia muzeului de la Mãrţisor. Puteti gãsi inventarul în multe alte locuri pe internet, dacã vreti musai sã aflaţi ce obiecte puteţi vedea.
Vã voi lãsa însã în compania câtorva imagini foarte dragi mie, si a unui mic-mare secret: acasã la Arghezi nu obiectele conteazã, ci faptul cã o să vedeţi și voi „viaţa ca un fum colorat”, asa cum se înfãţișa scriitorului.
Casa Memoriala „Tudor Arghezi” sa afla pe strada Martisor, nr. 26
O puteti vizita de marţi pânã duminicã, între orele 10 si 18. Biletul de intrare costã… 4 lei.
Neaparat o sa imi duc si eu copii aici sa viziteze aceasta casa memoriala.
La cat de ieftin este biletul si tinand cont ce scriitor mare a fost ar trebui ca aceasta Casa Memoriala sa fie tot timpul plina dar din pacate acest lucru nu prea se intampla.
De fiecare data ma intorc cu aceeasi bucurie in acest loc minunat.
Le recomand tuturor sa mearga sa viziteze casa memoriala a lui Argezi, in special cu cei mici, este un loc special.