Magazinul Unirea trebuia să se numească Magazinul Universal Central, pe scurt MUC
Scris de Marilena, in categoriaPovești din anii comunismului
A fost cât pe-aci, dar bietul magazin a scăpat în timp util de o denumire care ne-ar fi făcut să ne dăm azi întâlnire la Muc, în loc de Mec sau Unirea. Denumirea inițială s-ar fi inspirat după niște magazine celebre rusești, și se pare că fusese montată, pentru scurt timp, chiar și o firmă luminoasă care afișa litera C.
De inaugurat, s-a inaugurat însă în data de 2 septembrie 1976, Magazinul Universal Unirea, „nava amiral a comerțului românesc”, în prezența lui Nicolae Ceaușescu. Realizat după planurile aceluiași arhitect care a proiectat si coordonat ansamblurile de locuințe de pe Calea Văcărești, Bd. Brâncoveanu, Bd. Metalurgiei, Șos. Olteniței, Șos. Giurgiului, și care a răspuns de sistematizarea întregului cartier Berceni, Gheorghe Leahu, centrul comercial a fost extins în anii 80 cu aripa Călărași și cea dinspre Bulevardul Unirii. Iată ce nota domnul Leahu în jurnal, în data de 19.01.1989:
„Magazinul Unirea, pe care l-am proiectat în 1975 după cele mai valoroase exemple de profil din lume, cu o claritate a orientării cumpărătorilor, cu o dimensiune optimă ca desfășurare în plan, cu o amplasare corespunzătoare a scărilor rulante, a depozitelor de marfă, a sălilor de vânzare, încât să rezulte o interferență nederanjantă între funcțiuni, cu fațade moderne, la nivel contemporan, magazinul Unirea-proiectul vieții mele, a fost ucis! Mutilat, acoperit cu o fațadă hidoasă, amplificat ca o caracatiță, a devenit dintr-un etalon de comerț, un monstru.”
Surse info: www.bucureștiivechișinoi.ro
„Arhitect în Epoca de Aur”, autor Gheorghe Leahu
păi da, că „muu” e mult mai bine decât „muc” 🙂