Povestea Bisericii Târcă din Vitan
Scris de Marilena, in categoriaPovești din cartierul Vitan, Povești din vremuri vechi
Biserica Târcă din Vitan e tare veche. Veche, frumoasă și cu o poveste pe măsură, care sună așa:
În anul 1820, pe versantul stâng al Dâmboviței, Târcă Răducanu Poenaru, logofăt al Divanului domnesc, mare sluger, mare serdar și mare stolnic, împreună cu soția sa Natalia, a zidit o biserică pentru oamenii din mahalaua Vitanului. Numele Târcă pare să se tragă fie din cuvântul unguresc Tarka, cu referire la vitele ce pășunau pe Câmpia Vitanului, fie din cuvântul albanez „țarc”.
După moartea fondatorilor, biserica a fost întreținută de moștenitoarea Eufrosina Păucescu, până în anul 1898, când a vândut-o domnilor Louis Blanc și Virgil Pleșoianu, rămânând apoi cu totul acestuia din urmă. Din păcate, în actele de vânzare nu s-a prevăzut nimic legat de întreținerea bisericii, aceasta deteriorându-se din ce în ce mai tare. La un moment dat crescuse chiar un corcoduș pe acoperișul clopotniței, corcoduș în care o barză și-a clădit cuibul de vară. În 1912, Pleșoianu s-a hotărât să dărâme biserica Târcă, pentru că -spunea dumnealui- nu mai avea nevoie de ea. Mitropolia, la sesizarea Ministerului Cultelor, a răspuns că nu va admite sub nicio formă acest lucru, și a continuat să strângă fonduri pentru restaurare, în ciuda împotrivirii proprietarului. Acesta s-a lăsat foarte greu convins să renunțe la gândul distrugător, în final cedând totuși terenul pe care era clădită biserica, fără nicio despăgubire bănească.
În 1915 biserica Târcă a fost reparată radical, din colectă publică și din contribuția Mitropolitului Primat Conon, dar la cutremurul din 1940 turla s-a dărâmat și nu a mai fost refăcută. În prezent, biserica Târcă-Vitan este înscrisă pe lista monumentelor istorice.
Sursa: București, Materiale de istorie și muzeografie, 2011
Superb.istoric are aceasta biserică ! Am mers de mai.multe ori acolo ,mi a plăcut și voi mai merge.
Pe vitan nr 149 mă duceam în copilăria mea la bunica și unchiul meu ce frumos era la curte .
In Vitan mam nascut si la aceasta biserica am fost botezat !
Si acum mai trec pe acolo si ma uit cu placere la ea !
Dar sa degradat rau ! Oare va mai fi refacuta ?
Am scris dar nu apare comentariu ! De ce ?
Greșeala mea. Acum apare.
dupa ce treci pe la biserica pune mana si pe o carte de gramatica si vezi care este treaba cu cratimele. Succesuri! cum spuneti intre voi aia valorosi.
Și eu sint născută și crescută pe calea vitan 165, vis a vis de Biserica. Străbunicul meu a fost parte din comitetul bisericii pina cina a murit la 98 de ani. Nu numai ca am crescut in acea biserica, dar știu toți preoții acelor vremuri. Toți care scriu povesti, sau wiki despre această biserică spun numai ce cred ei, dar nu ce este adevărat. Pe peretele bisericii se mai află încă numele familie mele care a contribuit enorm la reabilitarea aceste biserici. Știu de la sursa directă ca nu este nici pe de-a aproape adevărat, cu cele scrise aici sau în wiki. Schimbăm istoria fără să avem habar. Păcat! Dacă nu știți nu scrieți. Mai bine.
Gaseste-ma pe Facebook
Povești recente
Comentarii recente