Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

7

septembrie 2016

0

COMENTARII

Renumitul fotograf Cartier-Bresson a fost la magazinul BIG Berceni

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni

Cartier-Bresson la BIG Berceni
Du povestea mai departe...

Salvat de tãvãlugul timpului si furat din brațele uitãrii, adicã imortalizat cu aparatul Leica al lui Henri Cartier-Bresson, momentul din magazinul BIG Berceni înfãțiseazã doi tineri la o tejghea, în toiul unui joc al sprâncenelor. Ale ei- rugãtoare, ale lui- circumspecte.

Ce dacã si-a luat la fel si Aurelia? Chiar avem nevoie de chestia asta?”

O sã avem nevoie, o sa vezi.”

Tocmai când pãrintele fotojurnalismului trecea neobservat pe lângã ei, mânuindu-si aparatul în felul acela straniu al lui, declansând din miscare, aproape fãrã sã priveascã subiectul.

Dar ce cãuta Henri Cartier-Bresson la B.I.G. Berceni in ’75?

Francezul fusese invitat în România cu ocazia sãrbãtoririi a 30 de ani de la victoria asupra fascismului, iar fotograful Andrei Pandele, pe atunci angajat într-un institut de proiectare, a primit un telefon. Urma sã-l conducã pe faimosul invitat prin Bucuresti. L-a întâlnit la garã si a rãmas surprins de domnul micut, cu vestã de pescar si ochi de foc. Au mers în Piata Matache, în centrul vechi, la fabrica de lapte din Militari, apoi la mândria Berceniului, Intreprinderea de masini grele Bucuresti.

Henri Cartier-Bresson la IMGB

www.magnumphotos.com

 

Acolo, Andrei Pandele a descoperit cã Henri Cartier-Bresson era unul din acei oameni cu puteri speciale. Se apropia neobservat de muncitorii uzinei si captura moment dupa moment, unul mai genuin decât altul, surprinzând miscãri largi, gesturi intense si emoții pure. Cartier-Bresson nu fotografia scenarii bine pregãtite, nici zâmbete forțate, el surprindea pur si simplu pe film acele momente decisive în care pulsa viața.

 

Henri Cartier-Bresson la IMGB

www.magnumphotos.com

Dupa vizita la I.M.G.B. a urmat magazinul B.I.G. Berceni, deschis chiar la începutul anului 1975, unde maestrul Cartier-Bresson a continuat sã fotografieze exact ceea ce vedea, apropiindu-se neobservat de oameni chiar si la mai putin de un metru.

La sfârsitul zilei umpluse 9 filme cu imagini din Bucuresti. Câteva dintre ele se gãsesc în colectia Magnum, fondatã de Cartier-Bresson si alti fotojurnalisti.

 

Surse:

www.magnumphotos.com

www.muzeuldefotografie.ro

www.fotomagazin.ro

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.