Cum se vedea de sus zona Berceni-Olteniței în anul 1966
Scris de Marilena, in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni
Internetul ăsta mare e plin de comori bine îngropate sub crusta sclipicioasă de poze cu mâncare, vedete și pisici (nu că mi-ar displăcea pozele cu pufoșenii mustăcioase). Nu-i chiar ușor să descoperi informații despre vechiul București, și cu atât mai mult despre cartierul Berceni, iar hărți și fotografii de acum câteva decenii găsești numai când se aliniază cumva stelele și porți la tine trifoiul cu patru foi. Există o sursă extrem de valoroasă pentru tot ce are legătură cu Berceniul începutului de secol XX, și anume Biblioteca Digitală a Bucureștilor, dar documentarea schimbărilor arhitecturale și urbanistice din perioada comunistă (cele mai numeroase, de altfel) e o chestiune mai delicată, poate și pentru că fotografiatul nu era deloc apreciat de autoritățile puse pe demolat bucăți întregi de oraș.
Noroc că Berceni de poveste și-a făcut prieteni care îi dau ponturi valoroase și am aflat astfel despre un site excepțional care se numește Fostul București, unde putem vedea cum s-a transformat Bucureștiul și, implicit, cartierul Berceni, cu ajutorul fotografiilor aeriene din trecut suprapuse peste cele din prezent.
Anul 1966
Perimetrul Berceni-Olteniței încă nu devenise ansamblul de locuințe Berceni-Olteniței, care în anii 80 avea 52 ha și 10.000 de locuințe, la acestea adăugându-se creșe, grădinițe și centre comerciale. Strada Sergent Ion Iriceanu încă nu fusese construită, și nici segmentul dintre șoseaua Berceni și bulevardul Constantin Brâncoveanu, care urma să devină mai întâi strada Bîrsănești, apoi Dumitru Petrescu (prin decretul 216/1970) și în final Turnu Măgurele.
Magazinul Big-Berceni urma să fie deschis abia în 1975, pe unul din cele trei terenuri deținute de Costică Alexandrescu Mandravela (o suprafață de cca. 22.000 mp în colțul format de șos. Berceni cu fostul drum Tonola, actualul Nițu Vasile, învecinându-se cu Cimitirul Trei Coceni).
De partea cealaltă a șoselei Berceni, Spitalul Central al profesorului Alexandru Obregia fusese redenumit (din 1951) Spitalul unificat nr. 9 „Dr. Gheorghe Marinescu”.
Mănăstirea Văcărești, construită de Nicolae Mavrocordat în 1722, încă era în picioare și avea să mai „supraviețuiască” doar până în decembrie 1986, când a fost rasă de pe fața pământului.
În stânga șoselei Oltenița, proprietarii terenurilor primite de la regele Ferdinand încă își mai puteau lucra pământurile, deși trecuseră în administrarea CAP Popești Leordeni. Peste 22 de ani aveau să fie expropriați pentru a face loc proiectului comunist de amenajare a Lacului Văcărești.
(click pe imagini ca să le măriți)
In ce an este făcută ultima poza din articol, cea color? Va mulțumesc!